Zagreb, 070619. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejcinovic Buric, sastala se u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova s ministrom vanjskih poslova Crne Gore, Srdjanom Darmanovicem, koji boravi u sluzbenom posjetu Republici Hrvatskoj. Na fotografiji: Marija Pejcinovic Buric. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Granićev rođak novi ministar vanjskih poslova: Što se krije u bogatoj diplomatskoj biografiji?

Autor:

I nakon Granića, Granić. Naime, u fotelju ministrice diplomacije Marije Pejčinović Burić zasjesti će kako se saznaje Gordan Grlić Radman, hrvatski diplomat i aktualni veleposlanik u Njemačkoj.

Grlić je inače u siječnju ove godine nagrađen prestižnom nagradom Global Public Diplomacy Award, koju dodjeljuje Diplomat Magazine, vodeći europski diplomatski časopis. Inače, Granić je karijeru startao 1982.godine u Švicarskoj, dok je u diplomatske vode ušetao devedesetih, prije dolaska u Njemačku gdje je sedmi po redu hrvatski veleposlanik zanat je pekao u Sofiji i Budimpešti, a u karijeri mora da mu je odskočna daska bila i to što je riječ o rođaku Mate Granića.

No, svakako ne treba zanemariti niti njegovo školovanje, i biografiju pa tako valja reći da je u Bernu završio dvije godine menadžerske škole, u švicarskom udruženju inženjera posjeduje aktivno članstvo, dok je pak na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti stekao i doktorsku titulu. Kako stoji u službenoj biografiji po završetku studija odlazi u Švicarsku gdje odrađuje tri mjeseca vježbeničkog staža u tvrtki Cellulose Attisholz AG Solothurn, zapošljava u tvrtki Melior Häfliger AG Herzogenbuschsee. Paralelno završava i menadžersku školu u Bernu, a iu to s profesorima Žarkom Dolinarom i Markom Turinom osniva Almae Matris Alumni Croaticae (udruženje hrvatskih sveučilištaraca izvan domovine), čiji je počasni predsjednik bio nobelovac Vladimir Prelog.

Surađivao je i sa profesorom Pavunom, te osnivao Croatian Swiss Business Consult, udrugu koja je trebala povezati hrvatsko i švicarskog gospodarstvo. U Hrvatkoj je pak radio kao poslovni tajnik na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, potom kao djelatnik Ministarstva vanjskih poslova odlazi u Švicarsku kako bi ustrojio hrvatske diplomatsko konzularne mreže, a uz to cijela mu je karijera prožeta djelovanjem na diplomatskom polju, radio je i na banjalučkoj Političkoj akademiji, pisao brojne radove o vanjskoj politici te održavao predavanja na tu temu. Stalni je predavač na Diplomatskoj akademiji te povremeni na Policijskoj akademiji, član  brojnih vijeća i vanjskopolitičkih grupacija.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.