Gjenero: ‘Predsjednica je u pravu kada od Vučića ne očekuje ispriku’ | Dnevno.hr
Boris Scitar/PIXSELL

Gjenero: ‘Predsjednica je u pravu kada od Vučića ne očekuje ispriku’

Autor:

Gjenero se osvrnuo i na politički kontekst događaja koji je zaintrigirao javnost.

Politički analitičar Davor Gjenero za naš je portal prokomentirao posjet Aleksandra Vučića hrvatskoj metropoli te objasnio politički kontekst te priče.

“Netko je morao to napraviti, Hrvatska je bila na redu da se to napravi, šteta je da se stvorila cijela dinamika oko toga. Vučićev dolazak odvio se u vrijeme karnevala, a kad je određeno to karnevalsko vrijeme, njemu je galantno ostavljen prostor da on to tumači kao eto, pet godina duboko zamrznutih odnosa, nakon što Tomo Nikolić nije mogao ni nogom kročiti u Zagreb, počinju zvoniti zvončari, počinje se otapati zima i aveti prošlosti polako odlaze. On ima nekakav prostor da krpa svoju poziciju prema EU i na domaćoj političkoj sceni. Hrvatska je onda taj karneval trebala odraditi kao visokosofisticirani bal pod maskama, onako kako je to Predsjednica danas radila. Hladno, distancirano, sofisticirano i europski”, smatra naš sugovornik te napominje da se u jednom trenutku od bala pod maskama počeo stvarati pučki karneval te da smo tada sebe gurnuli na razinu druge strane.

“Predsjednica je u pravu kada od Vučića ne očekuje nikakvu ispriku. Zašto? Zato jer isprike redovito u ovakvim teškim situacijama dolaze od onih ljudi koji sami nisu ništa krivi”, napominje analitičar te kaže da je isprika uistinu smislena od Borisa Tadića, ali ne i od Vučića ili pak Dačića, jer su oni druga kategorija političara te nisu stasali na toj civilizacijskoj razini.

Gjenero se osvrnuo i na politički kontekst ove priče te objasnio hoće li to utjecati na popularnost Grabar-Kitarović.

“Za mjesec dana to će se zaboraviti, ostaje samo činjenica da je Predsjednica pokušala odmrznuti odnose, diskretno i diplomatskim putem. Pitanje je tko bi njoj mogao štetiti, budući da su desni osuđeni na to da je podržavaju, jer nikada neće naći osobu koja je toliko sposobna kao ona, uza sve kompetencije koje posjeduje”, objašnjava politički analitičar te ističe kako se i premijer Plenković na predsjednicu zbog poziva Vučiću obrušio jer je to dio njihovih internih sukoba. Zaključuje kako Grabar-Kitarović u ovom trenutku sasvim sigurno nema konkurenciju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.