25.06.2017., Zagreb - Zbog jakog nevremena doslo do poplave u Horvatovoj ulici u naselju Sveta Klara. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

FRAPANTAN PODATAK O POPLAVAMA U HRVATSKOJ! Ovo mora znati cijela država! Što nam prešućuju?

Autor:

Isto mjesto, ali druga godina! Mještani ionako opustošene Hrvatske Kostajnice i ove se godine bore s prirodom, i rijekom Unom spašavajući svoje domove, a osim što voda prijeti Kostajnici, stanje je zabrinjavajuće i u Karlovcu. No, kako kažu iz Hrvatskih voda, upravo je Kostajnica mjesto u kojem je stanje posebno složeno. U istoj toj Kostajnici prošle je godine tijekom poplava gostovao zabrinuti premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je posvjedočio izvanrednom stanju, praćenom velikim klizištem u Starom putu, pri čemu je dio brda odnio nekoliko kuća. Plenković je tada obećao pomoći ljudima koji su se doduše obećanja o riješavanju njihova problema naslušali, jer sve hrvatske vlade bez izuzetka dosada su obećavale da će učiniti nešto kako bi se riješila problematika stara dva desetljeća. Svaka veća kiša u Kostajnici znači poplavu. A s time je dobro upoznat i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. ”Država, Vlada, Županija, grad čvrsto stoji uz njih, i evo garantiram da će vrlo brzo biti pronađena rješenja”, lani je obećavao HDZ-ov župan. I iz Hrvatskih voda jamčilo se da će do 2018.godine u Kostajnici biti izgrađene montažne pokretne brane, slične onima koje od poplava brane Njmečaku, Švicarsku, Austriju ili Srbiju, no zbog otpora kojega stvaraju konzervatori koji strahuju od narušavanja izgleda starog grada, pomoć u ovom obliku nije stigla, a podsjetimo obećava se od studenog 2016-godine.  “Ne smijemo dozvoliti da netko strada, a sve druge posljedice će se rješavati redovnim putem”, govorio je Ivo Josipović davne 2014.godine, obećanja su nudili i iz Milanovićeve vlade, ali pomaka naprosto nema, stanovnici ostaju bez domova, službe su na terenu, čuvaju se kuće, scenarij kojemu mještani svjedoče iz godine u godinu. Scenarij u kojem bi se ponudilo neko drugo, dugoročno i konkretno riješenje za sada niko nije konkretirao. Hrvatske vode, zadužena za upravljanje vodama čija je uloga među ostalim i obrana od poplava na godišnjoj razini uprihode i do 3,5 milijardi kluna, a prema planovima upravljanja vodama, ali i financijskim izvješćima tvrke svake se godine za preventivu obrane od poplavama izdvoji skoro 700 milijuna kuna, što je cifra koja se odnosi isključivo na terenski rad, većina se novca oko 600 milijuna kuna godišnje investira u redovito održavanje odnosno preventivu, na ukupno 34 branjena područja na koliko je prema podacima Hrvatskih voda zemlja podijeljenja, dodatnih oko 150 milijuna kuna odlazi na sanacije, održavanja i obavljanja vodnih sustava i građevina, uslijed tih brojki valja spomenitu da Hrvatska ima mogućnost za zaštitu od poplava koristiti i preko milijardu eura sredstava iz europskih fondova, od čega je iskorišteno svega šest posto sredstava.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.