Siasat

Evo kako je branitelj spasio život mladom turistu!

Autor: Marin Vlahović

Biografije najboljih hrvatskih nogometaša, svjedočanstvo su njihovih teških životnih puteva. Da kojim slučajem ne posjeduju bogomdani talent, i da nisu postali vrhunski sportaši, koji su dosegnuli sam vrh svjetskog nogometa, vrlo vjerojatno, ovi mladići živjeli bi životom skrivenih heroja, ljudi, koji se na prvi pogled ne razlikuju od drugih, ali su u određenim situacijama i okolnostima, spremni učiniti velika djela. Zato ne smijemo zaboraviti kako ova zemlja ima tisuće heroja, o čijim djelima se rijetko kada piše. Jedan od tih neznanih junaka zove se Jasmin Solaković. On je branitelj, bivši boksač i MMA borac. Solaković živi u Dugom Selu, a ovog ljeta radi na Pagu. U trenucima, dok je cijela nacija slavila jednu od pobjeda Hrvatske nogometne reprezentacije, Solaković je spašavao život nepoznatom mladiću, ili kao on kaže, djetetu od 17 godina. Vijest o ovom događaju, prenio je samo jedan portal. Ispada, kako ljudski život, u očima medija, više nema pravu vrijednost.

O samom događaju Solaković je na društvenoj mreži Facebook napisao sljedeće:

Danas mi je bio dan za radost i ujedno velika tuga povezana sa stresom. Ne znam dali je pametno to raditi ali moram to s nekim podijeliti, pa eto radim na moru, točno Pagu ,Gajec. Kroz normalan radni dan odjednom neko viče- upomoć dijete se utopilo. Nisam uopće stigao razmisliti, odmah sa otrčao na plažu kad sam imao što za vidjeti. Dijete od kakvih 17 godina, leži beživotno, dok ga neki pokušavaju oživjeti ali ne znaju kako. Kad sam ja došao viču gotovo je, nema znakova života. Djeda se umorio upuhavajući zrak usta na usta onda sam rekao djedu, to jest znakovno pokazao, da nastavi, a ja sam malog počeo reanimirati kako sam samo gledao na filmovima. Nisam imao što izgubiti a dječji život je vrijedan i nema odustajanja dok ne dođe hitna. Tako sam reanimirao sve dok djetetu nije počelo lupati srce i u tom trenutku izbacio iz sebe sukrvicu i vodu iz usta i nosa. Počeo je disati i okrenuo sam ga bočno sve dok hitna nije došla, mada, malac jos nije dosao k svijesti ali je disao. Odmah kad je to sve zavrsilo skinuo sam majicu i ušao u sobu gdje su me drmnule jake emocije. Plakao sam, nisam si mogao pomoći i nije mi bilo dobro ,dok kroz kojih sat vremena nije došla policija i uzela moje podatke, i rekli da sam napravio pravu stvar da sam spasio zivot ,i da je mali došao sebi, da se oporavlja. Mislim da se radi o Česima ili Slovencima,  nebitno, bitno da je mali dobro, a za mene nema veće pobjede u životu nego nekom spasiti, dati mu drugi život. To ću pamtiti do kraja svog života. To je nešto što se ne može opisati nikako. To je u meni.“ 

Nekoliko dana kasnije, nakon što su se slegli svi dojmovi, Solaković je dao kratku izjavu za naš portal. „ Ne mislim da sam učinio neku veliku stvar. Ništa nisam riskirao time što sam pokušao, i uspio, spasiti život tom dječaku. Ali ono što me smeta je što se kod nas piše samo o negativnim događajima i u javnost se plasiraju isključivo ružne priče. Na taj način, stvara se dojam kako je sve sivo, i da ne postoji više čovjek među nama ljudima, a to nije istina, ni realno stanje stvari. U Hrvatskoj ima ljudi koji su spremni pomoći drugima, pa i žrtvovati se u kritičnim situacijama, riskirati vlastiti život. I kada tako gledate stvari, onda vam je jasna i ova identifikacija s nogometašima. Oni su naši heroji, ali i svatko od nas može sutra učiniti veliko i dobro djelo, pomoći nekome, spasiti život i to treba biti nešto normalno i prirodno. Heroji nisu samo na nogometnim travnjacima, heroji su među nama“- rekao je Jasmin Solaković, bivši pripadnik Prve gardijske brigade „Tigrovi“.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.