Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ekstremni ljevičari najavili marš: Hoće li se opet iživljavati na spomeniku doktora Franje Tuđmana?

Autor: Dnevno

Dvanaesti po redu takozvani ‘Marš solidarnosti’ bit će održan u subotu kod spomenika Tuđmanu u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu. Ovogodišnji Marš “protiv političke represije” organizira Mreža antifašistkinja Zagreba u suradnji s Antifašističkim vjesnikom, Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centrom za mirovne studije, Inicijativom mladih za ljudska prava, Radničkom frontom, Radničkim portalom i Socijalističkom radničkom partijom.

“Živimo u zemlji devastirane antifašističke spomeničke baštine, za što nitko nije odgovarao; živimo u vrijeme neonacističkih napada na ljude koji nose majice s antifašističkim simbolima za što nitko ne odgovara, u kojem država ne reagira na nacističke, ustaške i ksenofobne simbole i parole na školama, stadionima i drugim javnim prostorima i institucijama diljem zemlje. Živimo u doba konstantne policijske brutalnosti nad izbjeglicama te represije nad novinarkama i novinarima zbog objava na društvenim mrežama. Naposljetku, živimo u vremenu u kojem rektor Sveučilišta kazneno goni studente zbog narušavanja ugleda. Na nedavnom primjeru Filipa Drače vidjele smo svu arbitrarnost i pristranost represivnih državnih tijela u njihovoj ulozi zaštite ‘pravovjerne’ ideologije – njihov posao je, prije svega, da čuvaju državne ili režimske ‘istine’ – o ratu devedesetih i Tuđmanu”, stoji u najavi organizatora koju prenose Novosti.

“Politička se represija ne provodi samo sa svrhom zastrašivanja političkih neistomišljenika vladajuće klike, već se i opasnim povijesnim revizionizmom potpiruju društveni sukobi s ciljem neutralizacije i normalizacije društvene nejednakosti i nepravde kao izravnog nasljeđa tuđmanizma, a takvo nasljeđe većini svakim danom ugrožava pravo na javno dostupno i besplatno zdravstvo, obrazovanje, stanovanje, prehranu, radno mjesto i normalan životni standard”, tvrde organizatori koji nisu slučajno odabrali da prosvjed bude kod spomenika Franji Tuđmanu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.