Nikola Cutuk/PIXSELL

EKSKLUZIVNO! U tajnosti! U ogromnom ministarstvu i državnoj tvrtki odvija se nezapamćen skandal

Autor:

Kako se prodaje državna imovina, pitanje je koje se svako malo nametne u javnom prostoru, a svojevrsno očitovanje o tome nedavno je u javni prostor uputila Hrvatska pošta reagirajući na komentare saborskog zastupnika Mosta Mire Bulja. Kako navode u svojem očitovanju Hrvatska pošta upravlja imovinom s potpunom poslovnom odgovornošću.

”Prozivke saborskog zastupnika g. Bulja o transakciji tvrtke HP Produkcija d.o.o. primjeri su nedostatka poznavanja poslovanja, trendova na hrvatskom, ali i globalnom poštanskom tržištu te nepoznavanja ‘paytv’ tržišta. Nazivanje samog procesa ‘kriminalnim’ je dokaz da g. Bulj olako izriče ozbiljne optužbe,”  navode iz Hrvatske pošte.

Međutim, nedavno je prilično diskretno ista ta Hrvatska pošta prodala Evo TV što je transparentno, jer je isti donosio poslovne gubitke, međutim, naš dobro upućeni sugovornik skreće pažnju na način na koji je Evo tv prodan. Radi li se o netransparentnosti, jedno je od pitanja koje se nameće te se postavlja još jedno pitanje je li to ujedno jedan od vodećih problema ove tvrtke.

Naime, Hrvatska pošta prodala je tvrtku kćer bez javnog natječaja, a na nju je neposredno prije natječaja točnije 1. srpnja 2018.godine prenijela svoju imovinu, dok se prodaja odigrala mimo poslovnih načela, a naš sugovornik pita se je li ti transparentno i je li to način na koji jedna državna tvrtka treba poslovati. Iz Odluke HAKOMA proizlazi da dva druga konkurenta- Tele 2 i A1 nisu imali mogućnost sudjelovanja u natječaju, a o tome su obavijestili HAKOM putem javnog poziva.

Tele 2 je za ovu transakciju, aloi je Hrvatska pošta po svemu sudeći zanemarila financijske podatke pa Tele 2 nije bio u mogućnosti izvršiti dubinsku analizu poslovanja HP Produkcije. A1 je pak podnio indikativnu, ali ne i konačnu ponudu, a prema informacijama s kojima raspolažemo sumnja se da su bili opstruirani od strane Hrvatske pošte te im nije komuniciran krajnji rok podnošenja konačne ponude.

 ”Hrvatska pošta je dobila veliki dio odštete za EVO TV u zgradama u Zadru i Puli iako zadnjih godina Hrvatska pošta prodaje svoje nekretnine koje ne koristi. Monetizacija nekretnina je jedan od smjerova Strategije pošte 2022 koju provodi predsjednik Uprave Ivan Čulo. Hrvatska pošta je nedavno otvorila centar u Gaženici i preselila poslovanje iz centra Zadra te se postavlja pitanje što će im stara zgrada u centru Zadra”, tvrdi naš sugovornik koji podsjeća da je svojedobno u medijima objavljena vijest o kupnji stopostotnog udjela u društvu HP Produkcija, pružatelju EVO TV usluge, od strane Hrvatskog telekoma.

”Hrvatska pošta je, kako je to objavljeno u medijima, poslala poziv svim operatorima koji posluju na hrvatskom tržištu i prodaja se odvijala u ciklusima tijekom gotovo cijele godine“. Tako naime tvrdi Hrvatska pošta.

Pitamo se kojim je to operatorima poslala poziv Hrvatska pošta? Zar oni unaprijed znaju tko bi mogao biti potencijalni kupac? Zar nema možda još zainteresiranih operatora koji nisu pozvani od strane Hrvatske pošte?

Hrvatska pošta niti u jednom mediju nije objavila pozivni natječaj na koji bi se mogli javiti ostali zainteresirani, mogući budući operatori. Zar se imovina RH, a Hrvatska pošta je državno poduzeće, rasprodaje bez objave javnog natječaja? Zar se opet moralo pogodovati Hrvatskom telekomu”, neke su od dvojbi koje ima naš sugovornik pozivajući se i na zakonske odredbe koje ukazuju na to da bi se državna imovina trebala prodavati putem javne objave, odnosno transparentno.

Ili se postupak prodaje državne imovine trebao obaviti na transparentan način putem javne objave??

ZAKONSKE ODREDBE:

”Zakon o upravljanju državnom imovinom donesen je u lipnju 2018. godine. Člankom 3. navedenog Zakona definiran je pojam „državna imovina“, a isti podrazumijeva osobito sljedeću imovinu:

– dionice i udjele u trgovačkim društvima čiji je imatelj Republika Hrvatska.

Društvo HP Produkcija, u vlasništvu Hrvatske pošte, predstavlja državnu imovinu kako to navodi Zakon o upravljanju državnom imovinom.

Sukladno čl. 32. Zakona, prodaja dionica može se provesti na sljedeće načine:

– javnom ponudom

– javnim nadmetanjem

– javnim prikupljanjem ponuda

– ponudom dionica na uređenom tržištu kapitala

– prihvatom ponude u postupku preuzimanja dioničkih društava

– istiskivanjem manjinskih dioničara

– prijenosom dionica u postupku povlačenja dionica s uvrštenja na uređenom tržištu kapitala

– neposrednom prodajom.

Svi nabrojani postupci podrazumijevaju JAVNI POZIV osim postupka neposredne prodaje, a ona se može provesti samo kada na dva uzastopna postupka prodaje javnim nadmetanjem ili javnim prikupljanjem ponuda nije zaprimljena niti jedna valjana ponuda”, nabraja naš sugovornik dodajući da je Ministarstvo državne imovine izdalo mišljenje Hrvatskoj pošti da se pojam državna imovina iz Zakona o upravljanju državnom imovinom odnosi na dionice i udjele čiji je imatelj Republika Hrvatska, a ne i na dionice i udjele čiji je imatelj trgovačko poduzeće koje je u vlasništvu Republike Hrvatske.

”Da čovjek ne povjeruje!! Zar je HP Produkcija, tvrtka kćer u vlasništvu Hrvatske pošte, osnovana privatnim novcem ili državnim novcem?

Dakle, uputa našeg Ministarstva državne imovine za sva trgovačka društva u vlasništvu RH, a koju je potpisao ministar Marić, je sljedeća:osnujte tvrtku kćer, prebacite dio imovine i onda to prodajte bez javnog natječaja”, žestoko tumači naš sugovornik koji je za naš portal izdvojio i dodatne fakte vrijedne pažnje:

· 01. 07. 2018. godine, dio imovine i sva prava na EVO TV uslugu, prebačena su iz nadležnosti Hrvatske pošte na HP Produkciju. Znači dovoljno je izvući dio poslovanja iz državnog poduzeća na tvrtku kćer i isto prodati bez objave javnog poziva.

· Ukoliko država nije vlasnik HP Produkcije i nema potrebe primjene Zakona o upravljanju državnom imovinom kod prodaje iste, zašto je Vlada RH na sjednici 02.08.2018. godine donijela Zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, u kojem je u priloženoj tablici navedena i HP Produkcija? Ako HP Produkcija nije u vlasništvu Hrvatske države, onda niti Vlada RH nije trebala dati suglasnost na prodaju trgovačkog društva HP Produkcija. JAVNOG POZIVA ZA PRODAJU EVO TV I HP PRODUKCIJE NIJE BILO!!

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.