Foto: Darko Tomas / CROPIX

DUBOKO DIŠITE! OVO SU PLAĆE SINDIKALISTA ŠTRAJKAŠA: Neki imaju veća primanja od Plenkovića

Autor:

Ako je netko u zadnjih desetak dana uspio krenuti pažnju na sebe, tada su to svakako predstavnici sindikata koji vrlo intenzivno s ministricom Divjak inzistiraju na rastu plaća učiteljima i profesorima. Upravo stoga, zagrebali smo po njihovim imenima i imetku kako bismo vidjeli tko su sindikalisti koji se svako malo gorljivo bore za prava obespravljenih društvenih skupina. Vilim Ribić ovih je dana premijera Plenkovića vrlo jasno upitao di su ‘pare’?

Inače, Ribić je prvi brk Nezavisnog sindikata visoke znanosti i osbrazovanja, čije je lice dobro poznato i široj javnosti budući da gotovo tri desetljeća obnaša ovu visoku funkciju unutar ovog Sindikata. Prema ranije objavljivanim podacima u brojnim medijima Ribić ima plaću koja iznosi oko 15 tisuća kuna, živi u sindikalnom stanu za koji mjesečno izdvaja oko 700 kuna, a uz to na raspolaganju mu je službeni automobil koji uključuje i besplatno gorivo. Od članarina se na račun njegova Sindikata godišnje slije više od sedam milijuna kuna, odnosno, nešto više od pola milijuna kuna na mjesec.

Ribića je svojedobno bloger Marko Rakar optuživao za malverzacije s velikim novčanim posudbama, a kako je to zakonski moguće, institucije Lijepe naše nikada nisu odgovorile premda se radilo o iznosima koji su premašivali 40 milijuna kuna. Ribić nikada nije htio javnosti pojasniti kome je i iz kojeg razloga posuđivao ogromni novac uz smiješno male kamate. Uz Ribića, zanimljivo je i ime predsjednika Nezavisnog sindikala zaposlenika u srednjim školama Hrvatske Branimira Mihalineca čija plaća iznosi oko 20 tisuća kuna. Osim ‘premijerske plaće’ dobiva i pozamašnu godišnju novčanu naknadu od 18 tisuća kuna za prijevoz jer na posao dolazi iz Varaždina.

Prije no što je zasjeo u čelnu fotelju svojega sindikata, Mihalinec je radio kao profesor tjelesnog u varaždinskoj medicinskoj školi. Božena Strugar predsjednica je Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju koja također godinama vlada tim Sindikatom. U ljeto 2016. godine članice Sindikata iz zadarskog dječjeg vrtića “Radost” – Područni vrtić “Vruljica”, bučno su u javnosti protestirale protiv Božene Strugar i najavile kolektivno istupanje iz Sindikata. Sindikalna povjerenica Indira Barišić najavila je tada čak i podnošenje kaznene prijave protiv predsjednice koja je, kako se još tada tvrdilo odavno trebala u mirovinu. Djelatnice tog vrtića bile su tada zgrožene apsolutističkim načinom vladanja dugovječne predsjednice Sindikata. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem prema podacima iz medija ima plaću od oko 14 tisuća kuna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.