screenshot: N1

DORH šuti kao zaliven! Za što su Marku Rakaru platili milijun kuna?

Autor:

Bivša zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić, koja je predvodila tužiteljski timu predmetu Agrokor, protiv bivšeg vlasnika te kompanije Ivica Todorića i njegovih nekadašnjih partnera, angažirala je informatičkog eksperta Marka Rakara, točnije njegovu tvrtku Mrak usluge na nekim poslovima, ne bi li pomogla u rekonstrukciji toga predmeta. Za te je usluge Rakarova tvrtka od lipnja prošle godine do listopada ove godine zaradila preko milijun kuna. točnije, čak petina iznosa za dodatne troškove koje je Vlada lani u svibnju odobrila DORH-u, a riječ je od pet milijuna kuna, za slučaj Agrokor otišlo je na usluge Rakarove tvrtke. On osobno, oglasio se u razgovoru za RTL te poručio da zbog tajnosti ugovora ne može govoriti pa ni otkrivati detalje ove pomalo neobične priče.

”S Rakarom je Županijsko državno odvjetništvo sklopilo ugovore ”sukladno članku 53. Zakona o državnom odvjetništvu koji je važio u vrijeme sklapanja sva tri ugovora, a prema kojemu je državni odvjetnik mogao u pojedinim predmetima angažirati stručnjake i izvan pravnog područja da na njegovoj strani sudjeluju u postupku kao savjetnici i daju stručnu pomoć državnom odvjetništvu”, odgovorila je RTL-u glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Dunja Pavliček te napomenula kako se u konkretnom slučaju radi o uslugama koje zahtjevaju specijalistička znanja i alate kojima državne institucije ne raspolažu.

”Stoga je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu sklopilo s trgovačkim društva Mrak usluge d.o.o. Ugovor o pružanju savjetodavnih usluga i stručne pomoći 7. lipnja 2017. na vrijeme od pet mjeseci, potom 25. listopada 2017. na vrijeme od šest mjeseci, a nakon toga 20. kolovoza 2018. na vrijeme od tri mjeseca“, pobrojala je Pavliček. U konkretnom slučaju Ugovori s predmetnim trgovačkim društvom zaključeni su za potrebe postupanja ŽDO u Zagrebu u kaznenim predmetima povezanim s nepravilnostima i nezakonitostima u postupanju odgovornih osoba trgovačkog društva Agrokor koncern d.d. i s njime povezanih i ovisnih trgovačkih društava te odgovornih osoba.

Posao savjetnika, kako je objasnila uključuje, kako je kazala analizu informacijskih poslovnih i/ili komunikacijskih sustava; analizu i/ili rekonstrukciju poslovno financijskih procedura i tokova; analizu i/ili rekonstrukciju poslovne dokumentacije; rekonstrukcija, analiza i/ili uparivanje raznih vrsta strojno obradivih podataka iz različitih izvora, rekonstrukcija; analizu i/ili uparivanje raznih vrsta podataka koji nisu nužno strojno obradivi, no sadrže analitičke i druge podatke od interesa za naručitelja te drugi zadaci koji bi se mogli pojaviti tijekom izvršavanja ugovora, a za koje savjetnik posjeduje kompetencije”.

Prema riječima Pavliček na račun Rakarove tvrtke isplaćeno je 1.062.500 kuna te da su obje ugovorne strane uredno izvršavale ugovorne obveze. Rakar je inače poznat i kao sudionik predsjedničke kampanje Ive Josipovića, a dio javnosti za njega je čuo i 2014.godine kada je objavljenja informacija da je njegova tvrtka usprkos poreznim dugovanjima dobivala poslove od Ministarstva na čijem je čelu tada bio nekadašnji SDP-ovac Mirando Mrsić, a vrijednost je navodno bila ispod one za koju je trebalo raspisivati natječaje. Ono što u ovoj posljednjoj priči ostavlja gorčinu u ustima jest činjenica da u DORH-u ne postoje stručni kapaciteti koji bi mogli samostalno odraditi slučajeve poput ovoga kompleksnog kao što je Agrokor. Što tek onda reći na aferu SMS i slične slučajeve koji dopiru do javnosti.

Ujedno, nejasno je koliko se unutar Državnog odvjetništva investira u ljude pa i opremu koja im je neophodna za rad. Također, nejasno je da li je Vlada dodatan novac namjenila za ovakve stvari, na koji je način i radi čega za poslove ovog tipa odabrana Rakarova firma i koji su se poslovi ovdje konkretno obavljali? Dilema i nedoumica je mnoštvo, ali na to smo ionako navikli kada je u pitanju hrvatsko pravosuđe.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.