Screenshot

DANAS SE ZA DJEVOJČICE BORI CIJELA HRVATSKA: Provjerite spisak gradova s mjestima i terminima okupljanja

Autor: Dnevno

U subotu u 10 sati u gradovima diljem Hrvatske kreće prosvjed „Pravda za djevojčice“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu. Prosvjedi će biti organizirani u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Varaždinu, Labinu i Korčuli.

“Povod prosvjeda je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtv”e, poručuju organizatori prosvjeda.

“Žrtve seksualnog nasilja osjećaju se usamljeno i osramoćeno, dok njihovi silovatelji i zlostavljači slobodno šeću ulicama grada u kojem i one žive”, opisuju organizatori situaciju u našem društvu te iznose sljedeće zahtjeve:

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Donosimo i trenutni spisak gradova koji sudjeluju u prosvjedu “Pravda za djevojčice”, s mjestima i terminima okupljanja:

Rijeka – Kont, 11:00

Zagreb – Trg kralja Tomislava, 10:00

Split – ispred Županijskog suda,10:00

Osijek – Trg slobode (ispod jedra), 10:00

Zadar – Narodni trg, 10:00

Pula – Trg Portarata, 11:00

Varaždin – Trg kralja Tomislava, 18:00

Šibenik – ispred Županijskog suda, 11:00

Bjelovar – Bjelovarski paviljon (Trg Eugena Kvaternika), 10:00

Labin – SC Franko Mileta, 12:30

Korčula – Trg pomirenja, 10:00

Čazma – Trg Čazmanskog kaptola, 19:00

Dugo Selo – ispred POU Dugo Selo, 11:00

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.