Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

BRUNA ESIH PRIPREMA ZAKON O LUSTRACIJI: ‘O zločinima jugokomunista se šuti!’

Autor: Dnevno

Bruna Esih u suradnji s domaćim i inozemnim stručnjacima iz područja prava, povijesti i sociologije, radi na pripremi zakona o lustraciji. “Bez istine nema pomirbe”, navode u Facebook objavi Neovisnih za Hrvatsku Velika Gorica te dodaju kako u zemlji i danas politički dominira jugokomunizam, preimonovan u anifašizam. Nadaju se da će njihova inicijativa biti prihvaćena, jer je javni prostor pod kontrolom “jugokomunističkog kadra, uključujući i udbaše”.

 

Objavu Neovisnih za Hrvatsku Velika Gorica, prenosimo u cijelosti:

BRUNA ESIH: PRIPREMAMO ZAKON O LUSTRACIJI

U suradnji sa stručnjacima iz drugih država, koji su nam već ponudili pomoć zahvaljujući vrlo uspješnim kontaktima koje s njima ostvarujemo, prijedlog nacrta Zakona o lustraciji pripremat će naši domaći stručnjaci iz različitih područja, prvenstveno pravnici, a potom povjesničari, sociolozi i etičari iz civilnih i crkvenih redova. Ukoliko sama inicijativa bude prihvaćena od strane nove vlasti, vjerujemo da će se povesti šira stručna i javna rasprava, a zakonodavac bi njezine rezultate također trebao poštivati. Najvažnijim dijelom Zakona vidimo da se onima koji su proizašli iz bivšega sustava, poglavito ako su bili u poziciji donošenja odluka na štetu pojedinaca koji su tada smatrani nepodobnima, ne smije pružiti prilika i moć da nastave sa svojim utjecajem koji su imali u komunističkome sustavu. Prvobitno lustracija znači obred čišćenja od grijeha u starih Rimljana. Danas je to postupak kojim se u postkomunističkim zemljama isključuju iz javnih službi predstavnici komunističke vlasti. Ali Tuđmanova ideja pomirbe je u protimbi s tim Zakonom. Na temelju te ideje zadržan je jugokomunistički kadar, uključujući i udbaše, i jugokomunističko duhovno naslijeđe, uz neznatna retuširanja. O njihovim zločinima se šuti. No, miriti se mogu ljudi, a ne ideje. Bez istine nema pomirbe. Kako u Hrvatskoj i danas politički dominira jugokomunizam, preimenovan u antifašizam, to su i dalje njegovi sljedbenici rodoljubi, a borci za hrvatsku državnu nezavisnost su zločinci ili se o njima šuti. Zato je hrvatski narod i danas duhovno podijeljen kao i prije.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.