GNU

Belgija je sklona ulasku Hrvatske u EU, ali uz rješavanje preostalih prepreka

Autor: hina

Kao ključne stvari belgijski premijer izdvojio je poglavlje o tržišnom natjecanju, posebice pitanje privatizacije brodogradilišta, pogranične prijepore sa susjedima, Crnom Gorom, BiH i Srbijom te Poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava.

Hrvatska neće imati nikakvih prepreka za brzi završetak pristupnih pregovora s EU-om čim riješi probleme brodogradilišta, granične prijepore sa susjedima i pitanja vezana uz Poglavlje 23, posebice ona koja se odnose na punu suradnju s haaškim sudom, izjavio je u utorak belgijski premijer Yves Leterme nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu.

Belgija će 1. srpnja preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Unijom.

– Belgija je izrazito sklona ulasku Hrvatske u EU i integraciji cijelog zapadnog Balkana. Pristupanje Hrvatske Uniji je pitanje moralne dužnosti i političke učinkovitosti – kazao je Leterme i ocijenio da je to “povijesna prilika za stabilizaciju cijele regije”.

Rekavši da su pregovori u “konačnoj i kritičnoj fazi”, Leterme je najavio da tijekom belgijskog predsjedanja postoje izgledi završetak pregovora.

Kao ključne stvari izdvojio je poglavlje o tržišnom natjecanju, posebice pitanje privatizacije brodogradilišta, pogranične prijepore sa susjedima, Crnom Gorom, BiH i Srbijom te Poglavlje 23 – pravosuđe i temeljna prava.

– Uvjeren sam da kada se riješe ove tri stvari, poglavito suradnja s ICTY-jem, neće biti prepreka da Hrvatska postane članica EU-a što je prije moguće – rekao je belgijski premijer.

‘Nema zamora od proširenja’

Također je dodao da “ne može isključiti da bi suradnja s haaškim sudom mogla biti jedno od posljednjih mjerila za zatvaranje Poglavlja 23”.

Poručio je da će se Belgija pobrinuti da se u pregovaračkom procesu “ne gubi vrijeme”, istaknuvši da “ne postoji zamor od proširenja”.

– Mi u tome želimo biti pošteni posrednici – kazao je Leterme.

Premijerka Kosor je izrazila očekivanje da će upravo za vrijeme belgijskog predsjedanja Hrvatska završiti pregovore.

– Ulazimo u završnu fazu pregovaranja… nadamo se da ćemo početkom 2011. potpisati pristupni ugovor – kazala je Kosor.

S Letermeom je, kako je rekla, najviše vremena posvetila poglavlju o pravosuđu.

– Ponovila sam da mi smatramo da RH u potpunosti surađuje s haaškim sudom – rekla je Kosor.

– Vjerujem da će 2010. biti povijesna godina za Hrvatsku i da će se belgijsko predsjedanje bilježiti kao povijesno – zaključila je hrvatska premijerka.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.