Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Hodak za Dnevno.hr odgovara Nobilu i simpatizerima ćirilice! Sve je rekao! Ovo morate pročitati

Autor: Dnevno

U povodom aktualnog političkog i pravnog pitanja vezanog uz proširivanje prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru, razgovarali smo s uglednim odvjetnikom Zvonimirom Hodakom, koji je procijenio da nije vrijeme za uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru. Premda su se u javnosti oglasili zagovornici uvođenja ćirilice u Vukovar, među kojima je i Hodakov kolega Anto Nobilo, naš sugovornik objašnjava da se ovo osjetljivo pitanje ne treba pojednostavljivati na način na koji to Nobilo čini.

”Odredbe Ustavnog zakona moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, odnosno, odluke koje se donose moraju služiti poboljšanju odnosa između manjine i većine, poticanju snošljivosti i dijaloga. To je ono što članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina govori. Umjesto toga, nasilno uvođenje ćirilice dovodi samo do širenja mržnje. To je ono što kritika ne uzima u obzir. Bez obzira na političke stavove, očito je da uvođenje dvojezičnosti u grad Vukovar donosi prijepore koji dodatno narušavaju ionako krhke odnose Hrvata i Srba u Vukovaru”, komentira Hodak, svjestan pozadine problema.

”Ćirilica je za Vukovarce simbol koji se veže uz agresorsku, neprijateljsku vojsku koja je sravnila Vukovar sa zemljom. Osim toga, ratni zločinci koji su harali Vukovarom još su na slobodi, nestale osobe nisu pronađene. Sve su to razlozi koje treba uvažiti kada se govori o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar”, govori Hodak te nastavlja:

”Društveni trenutak nije pogodan za takvo proširivanje prava. To treba poštovati. Osim toga, ovo je ponajprije političko pitanje, a manje stvarna potreba jedne manjine. Kako to da dvojezičnost u Vukovaru nije postojala prije rata”, pita se na koncu ugledni odvjetnik.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.