Foto: Vlado Kos / CROPIX

HDZ UPOZORAVA NA KORUPCIJU U OSIJEKU! ‘Ceste nema, a građani će morati platiti sudske troškove’

Autor: Dnevno

Osječki HDZ na čelu s predsjednikom gradskog odbora Ivanom Radićem upozorava na korupciju pod pokroviteljstvom gradskih vlasti.

“Zbog nezakonitog postupanja gradske uprave građani su opet na gubitku, financijskom i vremenskom odnosno društvenom i gospodarskom”, navode u priopćenju te objašnjavaju, “nakon objave presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 5. rujna ove godine kojom je poništeno Rješenje Grada Osijeka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za izgradnju nastavka Kanižlićeve ulice, dužnost nam je reagirati na do sad najveću aferu gradske uprave iza koje se krije niz nepravilnosti za koje vjerujemo da se nisu dogodile slučajno i koje su za posljedicu imale nezakonito proveden postupak javne nabave gdje Grad nije poštovao jednakost u odabiru izvođača radova.”

“Zbog propusta i nezakonitih radnji gradske uprave Grad je izgubio dvije godine na pokušaj izgradnje jedne ceste koja jako puno znači za daljnje investicije koje se na nju nadovezuju. Gradska uprava je četiri puta provodila postupak javne nabave za jednu te istu investiciju odnosno izgradnju produžetka Kanižlićeve ulice i to svaki puta s različitom procjenom vrijednosti radova. Tri puta su poništavali natječaj jer nisu znali (ili htjeli???) odredit realnu vrijednost radova, a četvrti pokušaj je bio nezakonit zbog čega će građani morat platit 45.000,00 kuna sudskih troškova”, stoji u priopćenju.

Tvrde kako su i ranije upozoravali na moguće propuste. “Čini se da su se obistinile naše sumnje koje smo javno iznosili prije četiri mjeseca kada smo prilikom posljednjeg pokušaja javne nabave ukazali na nezakonitost gdje je Grad odabrao izvođača koji nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju, točnije, nije dostavljena bankovna garancija nego umjesto toga zadužnica. Tada su se iz Grada pravdali da je došlo do propusta koji su naknadno ispravili. Opravdanje da je netko slučajno počinio takav previd i više je nego komično. Radi se o dva posve različita dokumenta s različitim obvezama po pitanju naplate. Naknadno pozivanje nekog ponuditelja da dostavi pravovaljanu dokumentaciju nakon što je javnost saznala za propust gradske uprave je sumnja koja dovoljno govori sama za sebe.”

Pitaju se tko je odgovoran za ovu situaciju prozivajući zamjenika gradonačelnika. “Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota je detaljno bio upoznat sa svim elementima
natječaja i nakon ovakve odluke Visokog upravnog suda minimum političke i ljudske korektnosti jest da preuzme odgovornost za ovu aferu. Također očekujemo i da se gradonačelnik oglasi po ovom pitanju koji je nekoliko dana nakon ove presude razvlastio svog zamjenika. Očekujemo i da Grad Osijek na temelju svih ovih navoda, sumnji i presude Visokog upravnog suda hitno provede internu kontrolu i utvrdi sve razloge ovakvog nezakonitog postupanja i o tome izvijesti javnost odnosno naše sugrađane”, zaključuju u osječkom HDZ-u.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.