pixabay

(FOTO/VIDEO) Znate li kako izgleda grad iz kojeg je krenuo koronavirus?

Autor: Dnevno

Iz Wuhana, grada iz središnje Kine, koji broji nevjerojatnih 11 milijuna ljudi, smatra se, potekao je koronavirus.

Snažna industrijska baza i proizvodni grad, koji se posljednjih godina obnavlja kako bi privukao visokotehnološke tvrtke, poput Foxconna, ključnog Appleovog dobavljača koji tamo ima tvornicu, koji se svrstao u 10 kineskih gradova u DBPu-, a koji je je 2018. godine iznosio  288 milijardi američkih dolara, u trenu je ostao odsječen od svijeta.

pixabay

Na lijevoj obali rijeke je novi dio grada i poslovni centar s mnogim modernim zgradama, a na desnoj stari grad s povijesnim građevinama.

Potez vlasti da zatvore Wuhan kako bi se pokušao obuzdati novi virus, dijelom je posljedica strateškog položaja grada, koji je dugo bio ključni prometni čvor koji je ostatak Kine povezivao željeznicom i autocestama.  Grad se ponekad naziva i “kineskim Chicagom”.

Međunarodna zračna luka Wuhan Tianhe prevezla je više od 20 milijuna putnika u 2016. godini, povezivanjem s glavnim međunarodnim odredištima.

Poznata i kao jedna od “četiri peći” Kine, temperature u Wuhanu mogu se ljeti popeti na više od 40 ° C.

pixabay

U gradu postoje brojni spomenici tradicionalne kineske arhitekture. Najpoznatiji je „Toranj žute čaplje”  u obliku pagode, izvorno sagrađen u 3. st. Zanimljiva su koncertna zvona Bianzhong markiza Yia od Zenga iz 433. pr. Kr. u Provincijskom muzeju na Zmijskom brdu iznad Istočnog jezera Dong Hua. Tu se još nalaze i hram Guiyan, park Zhongshan i trg Hongshan.

Turistima se zbog visokih temperatura ljeti, te vlade preporučuje da u Wuhan dolaze na proljeće i jesen.

pixabay

Wuhan je, osim po vremenu i brojnim znamenitostima, poznat po izrazito začinjenoj hrani, ali i po tome da stanovnici uistinu gaje veliku ljubav prema raznoj vrti mesa. S jedne takve tržnice na kojoj prodaju razne životinje, koje uglavnom drže živ u kavezima, smatra se, potekao je i koronavirus.

Wuhan je i najveći fakultetski grad na svijetu, koji se može pohvaliti sa 53 sveučilišta, uključujući i prestižno sveučilište Wuhan koje samo broji oko 60 000 studenata.

Stotine tisuća studenata sveučilišnih gradova u gradu znači da početkom svakog novog semestra u veljači i rujnu dolazi do masovne migracije, a količina prometa u četvrtima oko škola smanjuje se za više od 15 posto.

U novije vrijeme nastaju moderne građevine od kojih je najznačajniji toranj banke Minsheng visine 331 m visine i Svjetski trgovački centar Wuhan visine 273 m.

NAJVEĆA KARANTENA NA SVIJETU: Wuhan očekuje 1000 novih zaraza

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.