(FOTO) AMERIKANCI SVE PRIZNALI: Otkriveno što su radili u Jadranu! Ovi brodovi imaju važnu ratnu funkciju!

Autor: Dnevno

Američki vojni brod Bruce C. Heezen koji je bio u Viktoru Lencu na remontu, vršio je oceanografsko istraživanje u koordinaciji s Hrvatskim vlastima, izjavio je za The Drive Travis Weger, glasnogovornik zapovjedništva mornaričke logistike za Europu i Afriku. Ova izjava je prva službena potvrda i odgovor na pitanje što je američka vojska radila na hrvatskom teritoriju, iako još uvijek nisu objasnili prirodu svojih istraživanja.

Kako piše morski.hr, Hrvatsko Ministarstvo obrane je na njihovo pitanje o djelovanju američke mornarice u akvatoriju Mljeta odgovorilo da je riječ o ispitivanju opreme za istraživanje mora koja se nalazi na spomenutom brodu, a na dodatno pitanje o kojem uređaju se radi, upućeni su da odgovor potraže putem Veleposlanstva SAD-a.

O ‘misterioznom’ ulovu podgorskog ribara Darka Kunca Bigave u moru kraj Mljeta pisali su i poznati svjetski mediji poput britanskog Daily Maila te uglednog američkog magazina Forbesa koji je objavio već drugi tekst o ovoj temi.

Forbes tako u tekstu objavljenom 14. siječnja tweet sa službenog računa američke mornarice iz 2014. godine, koji tada nije imao lajkova i retvitova. Fotografija objavljena na službenom Twitter računu Mornaričkog ureda za oceanografiju vojske SAD-a NAVOCEANO pokazuje kako se gotovo identičan uređaj izvlači oceanografskim brodom klase Pathfinder. I daje oznaku: EARS = “UŠI”.

EARS je kratica za ekološki sustav snimanja. Kao i puno toga u podvodnom ratovanju, i ova naizgled civilna misija može imati ratne implikacije. EARS su hidrofoni koji mogu dugoročno snimati zvukove oceana. Može se pretpostaviti da mornarica koja zna kako zvuči ambijentalna buka u određenom kutku mora ili oceana tijekom cijele godine, zna kada će ona zvuči drugačije. Zvuk je kamen temeljac za otkrivanje i prikrivanje u podmorničkim ratovima, piše Forbes.

Izvorni sustav uveden je početkom 2000-ih i može snimati zvukove mora do 1 godine. Uređaji se mogu smjestiti u relativno duboke dijelove mora, do dubine od 900 metara. Kasnije modifikacije učinile su sustav fleksibilnijim.

Narančasti dio sličan kutiji nije sam EARS senzor. Riječ je o plutači, koja se naziva Qube with Release (kuka s otpuštanjem). Djeluje tako da je plutača duboko ispod površine, zadržana težinom sidra (koju je hrvatski ribar Darko Kunac odvukao na površinu). Kad je brod američke mornarice spreman za preuzimanje, ona šalje kodiranu poruku na uređaj za prihvaćanje.

Svemirski centar Stennis NASA s čije je adrese u Opatiju stigao pomorski uređaj na testiranje je najpoznatiji po testiranju masivnih raketnih motora koji su uključeni u istraživanje svemira. Manje je poznato, međutim, da je to dom nekoliko pomorskih jedinica.

Zapovjedništvo za pomorsku meteorologiju i oceanografiju (NAVMETOCCOM) vodi Program pomorske oceanografije. Tamo je smješten i mornarički oceanografski ured (NAVOCEANO). Svi su na istoj adresi, stoga ne čudi poveznica s NASA-om koju je imala dostavnica uređaja s adresom koju je objavio morski.hr.

Mornarički vojni stručnjak koji je nekoć radio za Hrvatsku ratnu mornaricu, u međuvremenu je za morski.hr prokomentirao neobično kretanje američkog vojnog broda kraj Mljeta, poručivši: ‘Ovo što vidite, nipošto nije slučajno!’

KINA AMERIKANCIMA ZAPLIJENILA DRON U SLIČNOM INCIDENTU
Podsjetimo, USNS Bruce C. Heezen je brod za oceanografsko istraživanje klase Pathfinder i djelovao je uz dopuštenje hrvatske Vlade, a Hrvatska je saveznik SAD-a i članica NATO-a od 2009. godine.

Plovila klase Pathfinder su među najmanje zapaženim u američkoj mornarici. Služe obično za istraživanje morskog dna za koje koristi uređaj za vuču s preciznim širokokutnim sonarom s više snopova. Koristi se za izradu točnih karata koji bi mogli pružiti taktičku prednost ratnim brodovima američke mornarice.

Klasa je i ranije imala incidente sa svojim uređajima. U prosincu 2016., Heezenovom sestrinskom brodu USNS Bowditch, jednog od podmorskih bespilotnih dronova nakratko je zaplijenila Kina. “Ocean Glider” je vjerojatno prikupljao oceanografske podatke koji bi mogli biti od koristi za podmorničke operacije i protupodmorničko ratovanje. Misteriozni uređaj koji je otkriven zahvaljujući ribaru iz Podgore, možda ima sličnu ulogu.

Dakle, ovaj misteriozni objekt možda nije NASA-ova svemirska tehnologija, ali ima tajnu ulogu u strateškoj prednosti američke mornarice, zaključuje Forbes.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.