screenshoot

Po Fejsu pisao ‘ACAB’, optužen za vrijeđanje policije, ali se izvukao. Kako? Provjerite odmah!

Autor: Dnevno

Pročitajte nevjerojatnu priču o postupku pravomoćno okončanom na bračkoj ispostavi splitskog Prekršajnog suda u kojem je policija priznala baš to – da ne može zakonito i pouzdano utvrditi tko je objavio komentar na Facebooku, koji objalvjuje jedan hrvatski medij.

Krajem ožujka prošle godine, muškarac je na Facebooku  pod pseudonimom Tigran Posthrak objavio dva komentara kojima je povrijedio članak 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za njega bila je riječ o ‘omalovažavanju ili vrijeđanju državnih organa odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe, ili njihova zakonita naređenja”.

Prema policijskim navodima, oba komentara je napisao B. B. i u njima se osvrnuo na “policijsko postupanje” prema jednom Bračaninu riječima koje u MUP-u smatraju nezakonitima. U prvoj ih je, tako, nazvao 1312 ekipom – riječ je o brojevima koji označavaju abecedni redoslijed slova ACAB, dok u drugome spominje ”govna u uniformama”

Policija je, uglavnom, bila uvjerena da se iza Posthrakovih komentara krije B. B., ali tu će se pojaviti problemi. B. B. se odlučio braniti šutnjom, a njegov odvjetnik Goran Poljak zatražio je utvrđivanje autentičnosti Facebook profila, odnosno, dostavljanje dokaza da onaj sporni pripada baš njegovu branjeniku.

Policija međutim nije bila u stanju “utvrditi autentičnost Facebook profila okrivljenog” jer nema „potrebne elektroničke podatke“ preko kojih bi ustanovila IP adresu relevantnu u ovom slučaju, stoga je osumničeni oslobođen optužbi.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.