. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Odlazak čelnika ZABA-e obavijen velom tajne. Smijenjena još dva člana Uprave: Sumnjive su i uplate tvrtkama Ivana Čermaka

Autor: Dnevno

Zagrebačka banka, najveća hrvatska banka, koja je prošle godine službeno prijavila bruto dobit od 2,11 milijardi kuna te je svojim vlasnicima nakon plaćenog poreza tijekom 2019. odlučila isplatiti 1,85 milijardi kuna dividendi, usred je vjerojatno najvećeg skandala u svojoj povijesti. Ta je banka pod sumnjom da je većem broju svojih klijenata omogućila pranje novca. I to zato što veliki broj transakcija, koje se zbog visine transferiranih novčanih iznosa sukladno zakonu o sprječavanju pranja novca trebaju temeljito provjeravati, Zagrebačka banka uopće nije provjeravala, doznaje Nacional.

Kako se navodi u tjedniku, Miljenko Živaljić je morao s mjesta predsjednika Uprave ove banke, zbog objektivne zapovjedne odgovornosti, vjerojatno vrlo brzo nakon što se shvatilo da se afera neće moći zataškati.  Ali, navodi Nacional, on nije jedini odgovoran.

Nacional navodi kako se među sumnjivim transakcijama u ZABI transakcije ‘koje uopće nisu provjerene, a trebale su biti, i visoke uplate koje su sjele na račun tvrtki povezanih s Mihajlom Perenčevićem, a potječu iz Rusije ili off-shore oaza, kao i one uplaćene na račun nekih tvrtki povezanih s poduzetnikom Ivanom Čermakom, kako je otkrila Hrvatska narodna banka.

Čak se, navodi Nacional, sumnjalo kako je riječ o oko 35 tisuća sumnjivih transakcija.

Prema informacijama Nacionala, Hrvatska narodna banka na čelu s guvernerom Borisom Vujčićem još uvijek provodi nadzor pa bi se razmjeri propusta mogli znati tek kad on bude dovršen.

Zanimljiv je i podatak, kako ovo nije prvi slučaj da je neka članica Unicredit grupacije ulovljena u teškom prekršaju. Naime, prošle godine u travnju objavljena je informacija da su banke u vlasništvu talijanskog UniCredita postigle nagodbu s vlastima SAD-a o plaćanju kazne u visini 1,3 milijarde dolara zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv više država.

Dužnosnica američkog ministarstva financija Sigal Mandelker priopćila je tada: ”Banke iz grupe UniCredit prekršile su više programa sanckija netransparentnim preusmjeravanjem transakcija preko SAD-a, budući da bi spoznaja o njihovoj stvarnoj prirodi rezultirala blokadom odnosno odbijanjem tih plaćanja.” Sankcije su uvedene u sklpu borbe protiv ‘‘onih koji šire upotrebu oružja za masovno uništenje’‘, te protiv ”globalnog terorizma’, navelo je u priopćenju američko Ministarstvo financija, a koje je UniCredit kršio punih 10 godina.

Nakon što je Nacional u današnjem broju donio ovu eksluzivnu priču, danas su iz banke objavili da su u ponedjeljak ostavke na svoje funkcije dali i Eugen Paić Karega i Nikolaus Maximilian Linarić, članovi Uprave Zagrebačke banke.

Ove su ostavke izravno povezane s pisanjem Nacionala, navodi ovaj tjednik.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.