photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Najkrvoločniji hrvatski monstrumi: Povezuje ih nešto sablasno

Autor:

Do zadnjeg uboda Kristina je bila živa i pokušavala se braniti, dio je ovo onoga što se moglo čuti tijekom višemjesečnog sudskog procesa koji se vodio protiv 20-godišnjeg Davida Komšića, mladića koji je prošle godine u veljači brutalno ubio svoju bivšu, trudnu djevojku Kristinu Krupljan. Teško je u ovom slučaju govoriti o pravdi i zadovoljštini, no činjenica jest da je Komšić osuđen na 30 godina zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu.

Mnogi su se tijekom ovoga procesa propitkivali što je mladića od 20 godina navelo na ovaj nemilosrdan čin, a premda konkretan i opipljiv odgovor na ovaj čin zapravo nije niti moguće ponuditi ono što se tijekom procesa moglo čuti jest da Komšić ni ranije tijekom njihove višegodišnje veze nije birao sredstva i načine na koje će se obračunati s nesretnom djevojkom. Tako je jedne prilike s trojicom prijatelja Kristinu presreo na Bukovačkoj cesti. Lupali su joj i uništili auto, vukli je za kosu te joj bacili mobitel u kanalizaciju.

Koliko god potresno zvučala priča o Komšiću, još je sablasnija činjenica da njegov čin nije jedini koji je potresao hrvatsku javnost. Naime, posljednjih nekoliko godina svjedočimo sve okrutnijim ubojstvima, a nerijetko se iza tih činova kriju mladi ljudi. Nedavno smo tako imali prilike svjedočiti slučaju Tina Šunjerga, mladića od 19 godina koji je u Čistoj Velikoj ubio svoje roditelje.

”Ubio sam ih jer su me psihički stalno pritiskali, prigovarali mi zbog škole i društva”, rekao je Tin odgovarajući na pitanje branitelja zbog čega je počinio monstruozni zločin, koji je zgrozio Hrvatsku. Prije toga istražiteljima je hladno prepričao detalje zločina u kojem je život oduzeo majci Silvani i ocu Marinu.

”Podigao sam pištolj, prislonio ga na majčin zatiljak i opalio. Krv je prsnula posvuda. S pištoljem sam krenuo kući. Tata je nešto radio ispred garaže. Stajao sam pored njega. Samo sam čekao da se okrene, da ga ne gledam u oči. U jednom trenutku okrenuo se leđima i sagnuo. Prislonio sam mu cijev pištolja na zatiljak i pucao”, prepričao je Šunjerga koji ni u jednom trenutku nije zaplakao, niti je na bilo koji drugi način pokazao emocije.

Jedan od mladića koji su zgrozili hrvatsku javnost monstruoznim ubojstvom je i Srđan Mlađan. U vrijeme kada je oduzeo život 16-godišnjoj Elizabeti Šubić i on je imao 16 godina. Nakon kratkog razgovora ispred petrinjske Osnovne škole, iz torbe je izvadio očevu strojnicu i ispalio u Elizabetu dva hica, djevojka ostaje na mjestu mrtva, a on sprema pušku u torbu te se vraća u Sisak gradskim autobusom. Prema njegovom priznanju Mlađan nije imao baš nikakvih motiva za ovaj čin jer je djevojku kojoj je oduzeo život tada vidio prvi put. Drugo ubojstvo počinio je nedugo nakon toga, oduzimajući život umirovljeniku Petru Jančiću iz Siska koji se našao na krivom mjestu, u krivo vrijeme.

Jančić je bio Mlađanov susjed, a ovaj ga je dočekao pred garažom, i u njega iz očeve puške ispalio tri hica. Svega 50-tak metaka od svoje kuće počinio je pljačku Sisačke banke, prilikom čega je počinio pogrešku zahvaljujući kojoj su ga policajci otkrili. Osuđen je na deset godina zatvora, što je najveća moguća kazna za maloljetnike. Prilikom izdržavanja kazne u požeškoj kaznionici čak je 21 put pušten na izlazak u grad, a za posljednjeg izlaska uspio je unajmiti stan u Zagrebu, nabaviti pištolj i opljačkati Sisačku banku u Zvonimirovoj ulici.

Nedugo potom, shvativši da je na korak do toga da ga policija ulovi, bez imalo savjesti s tri je metka na Borongaju ubio policajca Milenka Vranjkovića Kinga, oca troje djece koji je poslan da privede Mlađana. Zatim je pobjegao nekoliko stotina metara dalje te u stanu na Ravnicama zatočio Boženu Kosović, njenu kćer Nikolinu i sina Mirka, a predaju je uvjetovao nazočnošću medija.

Na 15 godina zatvora za ubojstvo meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano nedavno je osuđen Edi Mišić. Riječ je o ubojstvu koje je potreslo Split jer se odvilo u Park šumi Marjan. Mišiću je izrečena maksimalna kazna predviđena za ‘obično’ ubojstvo jer predsjednik sudskog vijeća Vladimir Živaljić nije uspio utvrditi da je počinjeno posebno okrutno ubojstvo jer nisu dokazali da je Meksikanka u vrijeme zločina bila pri svijesti te da nije patila.

”Na komadiću crne samoljepljive trake pronađeni su tragovi papilarnih linija Edija Mišića, a biološkim vještvom su njegovi tragovi pronađeni na rukavicama u ruksaku te na Seleninoj haljini. Već iz tih dokaza je bilo jasno kako je Mišić imao veze s tim ubojstvom”, rekao je sudac Živaljić, dodavši da nije utvrđeno jesu li Selena i Edi prije ubojstva komunicirali.

Nedaleko od Našica svojedobno se odvio zločin koji je potresao Hrvatsku. Matej Šustek ubio je tada svoju 17-godišnju djevojku Anu zarivši joj nož u vrat, a dok je trpjela teške fizičke i psihičke boli nesretna djevojka pokušavala je bježati, ali on ju je svaki puta zaustavio čime joj je zadao još devet rana, od čega su četiri bile kobne. Kako bi je spriječio da pozove pomoć uzeo joj je mobitel i ostavio je da bespomoćno iskrvari. Suđenje ovome mladiću započelo je nedavno u Osijeku.

Inače, Šustek je s Anom Bartulović bio u vezi kada ju je pozvao da se nađu na željezničkom kolodvoru u Koški pored Našica. Kad je stigla, odveo ju je na osamu kod obližnjeg silosa. Tamo joj je dvaput zario u vrat preklopni nož, oštrice 10,2 centimetra. Jedan je ubod prerezao arteriju, drugi dušnik i jednjak. Potom joj je zadao još devet ubodnih rana i oduzeo mobitel kako ne bi dozvala pomoć. Ana se potom naslonila na zid zgrade i iskrvarila, a njezino beživotno tijelo našao je tek ujutro u 7 sati susjed.Šustek je, nakon što je počinio ubojstvo, pričekao sljedeći vlak pa se vratio u Našice, a putem je kroz prozor vlaka bacio Anin mobitel.Vrećicu s krvavom odjećom i nož kasnije je pak na smetlištu pronašao bračni par koji inače skuplja predmete iz otpada.Iako se prvo branio šutnjom, Matej Šustek kasnije je rekao kako ga je dan prije zločina posjetio njegov “najbolji prijatelj” Michael De Santa, lik iz akcijske videoigre Grand Theft Auto. On mu je, tvrdi Matej, rekao da ga Ana planira povrijediti i da je “treba eliminirati”, a De Santa je, prema njegovoj verziji, zločin i isplanirao i počinio.”Kad je došla, Michael De Santa izvadio je nož i nabio ga u njezinu lijevu stranu vrata, rekavši: “Bismele, Allahu Ekber”, ili u prijevodu “Blagoslovi, Bože veliki”. Ana je počela bježati i on ju je nastavio ubadati kako bi brže iskrvarila i kako ne bi patila. Naslonila se na neku zgradu i tamo je iskrvarila. Zajedno smo je ponovno blagoslovili”, rekao je Matej koji je dan nakon zločina otišao s roditeljima u šoping i nakon toga igrao igrice, a oko 17 sati uhitila ga je policija.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.