Bjelovar.live

DOM STRAVE I UŽASA! Vlasnica Draženka ide u zatvor zbog smrti pet štićenika!

Autor: S.V.

Vrhovni sud ovih je dana potvrdio presudu Županijskog suda u Bjelovaru iz rujna 2016. godine kojom je 56-godišnja Draženka Habdija osuđena na trogodišnju zatvorsku kaznu radi počinjenog propusta zbog kojeg je smrtno stradalo petero osoba, piše Bjelovar.live.

Riječ je o ponovljenom suđenju. Naime, Habdiju je Županijski sud nepravomoćno osudio još u travnju 2013. godine na bezuvjetnu kaznu zatvora od tri godine. No, Vrhovni sud je nakon toga prihvatio žalbu optužene i ukinuo nepravomoćnu presudu pod obrazloženjem da prvostupanjski sud ”nije razjasnio povezanost poduzete radnje optuženice s posljedicama koje su nastupile”. Drugim riječima, Vrhovni sud je tada smatrao da Županijski sud nije do kraja razjasnio vezu između premještanja korisnika na drugu lokaciju i udara groma koji je izazvao požar u kojem su smrtno stradali korisnici.

Bjelovar.live

Kobna selidba

Županijski sud je u ponovljenom suđenju razmotrio opisani naputak Vrhovnog suda i na koncu zaključio da je Habdija svojim postupcima neupitno doprinijela tragediji, odnosno da je neizravno odgovorna za jezive događaje koji su se zbili u listopadu 2011. godine. Vrhovni sud ovaj je put to uvažio, donosi ovaj medij.

Samo mjesec dana ranije, Habdija je 20 korisnika iz Doma za starije i nemoćne osobe ”Moj mir” u Šufflayevoj ulici, bez potrebnih dopuštenja nadležnih tijela preselila u u svoju obiteljsku kuću u Ulicu Ozane Kotorske koja nije odgovarala propisanim uvjetima zaštite od požara. Unutra nije bilo protupožarne opreme, definiranih evakuacijskih putova, izlaza, gromobranske instalacije…

Odšteta od ukupno 735 tisuća kuna

Nesretnog 7. listopada 2011. godine oko 13.20 sati, uslijed udara groma u metalni nosač antene na krovu spomenute kuće, zapalilo se krovište, a vatra se brzo proširila na prostorije u potkrovlju u kojima su bili smješteni nepokretni korisnici. Unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca u požaru su smrtno stradale četiri osobe (Ivo Komljenović, Nikola Mihalić, Ana Karlović i Matija Pintarić), dok je peta korisnica Jana Dijanek preminula dva dana kasnije uslijed zadobivenih ozljeda na Odjelu za opekline zagrebačke Klinike za traumatologiju. Nasljednici stradalih osoba potraživali su svoje odštete u privatnoj parnici, a radilo se o ukupno 735 tisuća kuna.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.