Foto: Screenshot

Bivši Milanovićev suradnik zaposlio se u državnoj tvrtki i vrlo brzo napredavao

Autor: Dnevno

Dinko Suton direktor tvrtke sadašnjeg predsjednika Milanovića, nakon što je taj položaj napustio 2018.zaposlio se u državnom poduzeću Podzemno skladište plina d.o.o. Suton je javnosti također poznat i kao nekadašnji poslovni direktor SDP-a.

Suton je na čelo Milanovićeve konzultantske tvrtke EuroAlba Advisory stigao početkom 2017. Tvrtku je Milanović osnovao nedugo nakon svog premijerskog mandata, a prije nego je inauguriran za predsjednika RH upravljanje njome prebacio je na knjigovodstveni servis. Suton je na direktorsku poziciju postavljen u ožujku 2017., a izbrisan je s te pozicije u Sudskom registru 24. srpnja 2018. piše Tportal.

Nakon što je u srpnju otišao iz tvrtke Zorana Milanovića, zaposlio se u državnoj tvrtki Podzemno skladište plina, tvrtki kćeri Plinacroa.

Javio se na natječaj u listopadu 2018. za radno mjesto ‘eksperta I’ u Uredu direktora, kazali su iz Podzemnog skladišta plina.

“Na transparentno objavljen javni natječaj pristigle su ukupno tri prijave, s tim da jedan od kandidata nije zadovoljavao ni formalne tražene uvjete, dok su druga dva kandidata ispunjavala tražene uvjete. Ispitivanje, testiranje i odabir kandidata provela je stručna komisija u skladu s internim aktima društva. Tijekom procesa evaluacije kandidata g. Suton je, uz poznavanje svoje struke, prezentirao izvrsno poznavanje specifičnog poslovanja operatora sustava skladišta plina”, kazali su tada iz tvrtke.

Suton je tako u studenom 2018. zaposlen, a već 1. siječnja – promaknuće. Postao je direktor tek formiranog Sektora općih poslova. Evo kako su to tumačili u ovoj državnoj tvrtki.

“Radi potreba posla društvo Podzemno skladište plina provelo je reorganizaciju svoje upravljačke strukture pa je tako, između ostaloga, uspostavljen Sektor općih poslova. G. Dinko Suton je, s obzirom na svoje organizacijske sposobnosti koje je dokazao na prethodnim rukovodećim radnim mjestima, imenovan na mjesto direktora tog sektora dana 1. siječnja 2019. godine, i to na vremenski ograničeno razdoblje (kao i ostali direktori pojedinih sektora PSP-a)’. Kolika je plaća Sutonu kao direktoru nije otkribveno jer je to kako se popularno kaže poslovna tajna.

Podzemno skladište plina (PSP) d.o.o. je kao operator plinskog skladišnog sustava nadležan za vođenje, održavanje i razvijanje sigurnog, pouzdanog i učinkovitog sustava skladištenja plina. Također, društvo PSP zaduženo je za osiguranje dugoročne sposobnosti skladišnog sustava da udovolji zahtjevima korisnika i ostalih zainteresiranih strana te da primjenjuje zakonsku regulativu i ostale primjenjive pozitivne propise.

Sjedište tvrtke je u Veslačkoj ulici u Zagrebu, no operativa je u podzemnom skladištu plina Okoli u Velikoj Ludini. Tvrtka ima nešto manje od 60 zaposlenih, a u zadnjem financijskom izvješću predanom za 2018. imali su 138 milijuna kuna prihoda, uz bruto dobit od 9,6 milijuna kuna. Dobit u 2017. bila je nešto niža, dok je ranijih godina bila između 70 i 83 milijuna kuna.

Tvrtka Podzemno skladište plina na glasu je kao tvrtka za političko uhljebljivanje, no u tome ne odskače od drugih državnih tvrtki. Njome već niz godina drmaju HNS-ovci. Tako su još 2012. mediji pisali kako je Josip Jambrač, glavni akter afere sa stranačkim kadroviranjem članova HNS-a, zaposlen u toj tvrtki, a kojoj je tada na čelu bio također HNS-ovac Krešimir Malec.

O spornim imenovanjima u toj tvrtki pisalo se i 2017., kada je tadašnji SDSS-ovac Dragan Crnogorac, po struci magistar tehničkog obrazovanja i crtanja, zaposlen kao savjetnik direktora. Suton na to nema komentara. ‘Gotov sam s politikom. Ako nekoga to zanima, dobro, ako ne zanima, još bolje”, zaključio je Suton.

ODLUČENO JE! Milanović raspisao izbore za 5. srpnja

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.