VOLJELI BI HRVATSKU VIDJETI NA ISTOM STADIONU? Sinoć je službeno otvoren u susjedstvu

Autor: Josip Valjan - Harambašić

Sinoć je u prijateljskoj utakmici protiv Urugvaja, samo 345 km cestovne udaljenosti od Zagreba, službeno otvorena predivna Pusaks Arena, nazvana po legendarnom vođi mađarske konjice, na kojoj će igrati trenutačno pedeseta reprezentacija svijeta – Mađarska.

Mađarska je ekonomski gledano razvijenija zemlja od Hrvatske. To govore i podaci o ključnim sektorima iz kojih se napaja mađarsko društvo, ali i smjer i kvaliteta usluga koje naši susjedi plasiraju na tržište.

Najvažniji sektori mađarskoga gospodarstva 2018. bili su industrija (25,9 %), veleprodaja i maloprodaja, promet, usluge smještaja i prehrane (18,5 %) te javna uprava, obrana, obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (16,8 %). U zemlje EU-a odlazi 82 % mađarskog izvoza od čega 27 % u Njemačku.

Za razliku od Mađarske najvažniji sektori hrvatskoga gospodarstva 2018. bili su veleprodaja i maloprodaja, promet, usluge smještaja i prehrane (23,1 %), industrija (20,4 %) te javna uprava, obrana, obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (15,5 %). U zemlje EU-a odlazi 68 % hrvatskog izvoza.

Iz proračuna izdvajamo tek 13,3 eura, Mađarska izdvaja 150 eura. U Europskoj uniji u prosjeku se izdvaja oko 100 eura po stanovniku, a prednjače bogatije zemlje poput Luksemburga (492 eura po stanovniku), Švedske (256 eura) i Finske (206 eura).

Uz Hrvatsku su na začelju, znatno ispod prosjeka Bugarska (16 eura), Slovačka (23 eura) i Rumunjska (25 eura).

“Na ekonomsku korist od ulaganja u sport i rekreaciju ukazao je docent Ekonomskog fakulteta Zagreb Tomislav Globan. U članku objavljenom na istraživačkom portalu MacroHub, Globan je izračunao da bi očekivana razina izdataka za sport i rekreaciju za zemlju na našoj razini razvoja trebala biti oko 0,26 posto BDP-a. To znači da bi se očekivana godišnja izdvajanja trebala više nego udvostručiti, odnosno sa sadašnjih 411 milijuna kuna porasti na razinu od oko 900 milijuna kuna”, napisao je Tportal.

Jučer je u javnost izašla informacija kako HNS u eri Luke Modrića može uprihoditi i do 100 milijuna eura, pa su slijedom toga u prilog stavljeni i ovi brojevi s velikih natjecanja:

SP 2006. prvi krug – 6,5 milijuuna eura

Euro 2008. četvrtfinale – 12, 5 milijuna eura

Euro 2012. prvi krug – 10. 5 milijuna eura

SP 2014. prvi krug  – 8,7 milijuna Eura

Euro 2016. osmina finala – 12,5 milijuna Eura

SP 2018. finale – 25,5 milijuna Eura

Euro 2020. za plasman – 9,25 milijuna eura

Turski Antalya Stadium izgrađen 2015. godine, stajao je oko 35 milijuna eura. Kapacitet stadiona je oko 32 tisuća mjesta što je dovoljno za hrvatske uvjete. Kada bi se htjelo, moglo bi se, ali stara je to već i izlizana priča s prednjih i stražnjih korica, u koju više skoro da se ne isplati dirati. Obećanja su kao i projekti tu, ali i to je dio stare formule, pa je malo onih koji u obećano vjeruju.

Podizanje novog stadiona za nacionalnu selekciju nije nacionalni prioritet, nego ljudi, vrtići, djeca, obitelji, obrazovanje, ljudska prava i td, no ako bi iz znatiželje famozni stadion pogledali simbolički, i pretvorili ga u mit, jasno bi vidjeli da je stav iz pozadine koji odlučuje o tome koji će potencijal pretvoriti u akciju, isti onaj, koji odlučuje o određivanju prioriteta.

Drugim riječima, dok su zainteresirani i rezultat prisutni stadion se neće graditi. Kada nestane rezultat, stadion se također neće graditi. No kada ljudi prestanu pokazivati interes za  nogomet i odlazak na utakmice nacionalne selekcije, a to se u društvima vječne tranzicije ne događa nikada – stadion će se izgraditi. To može promijeniti samo dolazak vanjskog razmišljanja sa smislom za estetiku i dugotrajnost.

Duboko u zaleđu ovakvog raspleta događaja skriva se virus, da sve u što se uloži mora biti i profitabilno. Paradosksalno, svjedoci smo investiranja u mnoge projekte koji ne vračaju uloženo, a u one dijelove društva i ekonomije koji doprinose materijalno i kulturološki ne ulaže se ništa, jer su ionako profitabilni bez ulaganja, pa čemu onda razbacivati resurse.

Dok se po Zagrebu grade skupi poslovni kompleksi, koji sami po sebi nisu problem ali upotpunjuju gore opisanu sliku, ostaje nam čekati, vjerujem plasman na Euro, a potom i ždrijeb, pa ćemo Vatrene opet gledati na pristojnim, ma što pristojnim, velebnim stadionima, možda na ovome dolje sa slike, ali na žalost izvan Lijepe naše.

Ostaje nam diviti se susjedima s 50. – og mjesta FIFA – ine ljestvice i njihovoj velebnoj, Puskas Areni kapaciteta 68.000 gledatelja. Stadionu koji u Uefinoj kategorizaciji ima najveće četiri zvjezdice. Izgradnja je stajala 620 milijuna eura, dvostruko više od predviđenih troškova, no budući da se busamo u prsa kako je u Modrićevoj eri zarađeno skoro 100 milijuna eura, legitimno je upitati – jesu li si nogometaši već zaradili za pristojan stadion, i gdje se skrio?

Autor:Josip Valjan - Harambašić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.