Screenshot

Navijači: Jugoslavenska milicija je manje kršila ljudska prava od ove danas

Autor: Damir Kramarić i Goran Roknić

Legalnim ćemo putem tražiti odgovore na pitanje zbog čega je naš prijatelj Mario Galić, premda teško ranjen, gotovo sat i pol proveo vezan u policiji – kaže Danijel Hrnjak, predsjednik Udruge navijača Dinama.

Strasti koje su uzavrele nakon hrvatskog ‘el clasica’, derbija Dinama i Hajduka, odigranog prije devet dana na Maksimiru, još uvijek se ne stišavaju. Za nerede, u kojima je, između ostalog, policajac Kristijan Trokter ostao bez oka, a navijač Mario Galić propucan i još uvijek u kritičnom stanju, policija i Bad Blue Boysi optužuju se međusobno.

Dan nakon derbija, Zoran Cvrk povjerenik HNS-a za sigurnost, izjavio je kako je policija bila primorana reagirati, te kako bi u slučaju izostanka intervencije, šteta počinjena od strane navijača bila višestruko teža. S druge strane Tomislav Glušić, koji stoji na čelu Kluba navijača Bad Blue Boysa tada je istaknuo kako se radi o očiglednoj pogrešci policije, koja je reagirala ishistreno i sasvim nepotrebno. Problem je bio, kaže Glušić, u jednoj baklji na istočnoj tibini koja čak nije niti bačena.

Da su imali konjicu bilo bi najmanje deset mrtvih

Devet dana kasnije ulicama hrvatske metropole počele su kružiti glasine o odmazdi ljutitih navijača. Navodna osveta trebala bi se dogoditi nakon utakmice posljednjeg kola HNL-a, u kojem prvak Dinamo na svom terenu dočekuje Karlovac. Zanimljivo je spomenuti kako će se utakmica održati 13. svibnja, na 20. godišnjicu one povijesne, nikada završene, utakmice Dinama i Crvene Zvezde. A da govor ulice često zna biti prenapuhan i neutemeljen, doznali smo upravo od Tomislava Glušića, kao i od predsjednika Udruge navijača Dinama Danijela Hrnjaka.

– Neće biti nikakve osvete. Nismo mi mafija da bismo se nekome osvećivali, a nema ni smisla produbljivati nastalu krizu – ističe Hrnjak, te dodaje kako je više navijačkih frakcija održalo sastanak na kojemu je odlučeno da Bad Blue Boysi neće nasjedati na provokacije policije.

– Legalnim ćemo putem tražiti odgovore na pitanje zbog čega je naš prijatelj Mario Galić, premda teško ranjen, gotovo sat i pol proveo vezan u policiji – kaže Hrnjak, koji ne vjeruje opravdanjima policajaca da nisu bili svjesni Galićeve rane.

Najnovije prijedloge postrožavanja policijskih mjera, te uvođenja policajaca na konjima i elektrošokova, Hrnjak je nazvao običnim glupostima.

– Da su na derbiju imali konjicu i elektrošokove bilo bi najmanje deset mrtvih, s obzirom na to da su bili osvetnički raspoloženi – zaključio je Hrnjak.

Naša je dužnost da skrenemo pozornost na pravu istinu

Gorespomenuti Tomislav Glušić, među navijačima poznatiji kao Petrinjac, također ističe kako nema govora o bilo kakvom obliku osvete.

– Štoviše mi iz Kluba ćemo bojkotirati utakmicu protiv Karlovca. Pozivamo sve one koji ne vjeruju policiji da učine isto. Što se tiče onih drugih koji vjeruju policiji kada kaže da smo mi ‘huligani’ krivi za sve, slobodno neka odu na utakmicu. Neka probaju napuniti stadion i neka uživaju u prekrasnom nogometu, na prekrasnom stadionu – kaže Glušić, kojeg policija navodi kao jednog od dežurnih krivaca za ‘makljažu’ na tribinama.

– Ponavlja se ista priča od prije 11 godina, kada su me optužili da sam izazvao nerede na utakmici Dinamo – Hajduk. Tada su kamere jasno pokazale da uopće nisam bio na sjevernoj, već na istočnoj tribini – kazao je Glušić, te nadodao kako je i tada došlo do hajke na navijače zbog poneke baklje i pjesme ‘Ima jedan čovjek čudan, ime mu je Franjo Tuđman’.

Navijače najviše boli činjenica da će bojkotirati utakmicu na povijesni 13. svibnja, datum na koji je prije 20 godina prekinuta utakmica Dinamo – Crvena Zvezda.

– Ispunjeni smo gorčinom što stupamo u bojkot na taj sveti datum, koji je na neki način i označio početak Domovinskog rata. Ali naša je dužnost da skrenemo pozornost javnosti na pravu istinu. Ondašnja jugoslavenska milicija je, koliko god to tragično zvučalo, manje kršila ljudska prava i više poštovala propise od današnje hrvatske policije – zaključio je predsjednik Kluba navijača Bad blue Boysa.

Autor:Damir Kramarić i Goran Roknić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.