Foto: Ivan Peric / CROPIX

JESU LI VATRENI SVJESNI OPASNOSTI? Hrvatska protiv Tunisa igra povijesnu utakmicu prema novim pravilima

Autor:

Utakmica Hrvatske i Tunisa, koja se igra u utorak u 20 i 45 u Varaždinu, možda je prijateljska, ali će svakako biti povijesna jer će se na njoj primijeniti nova pravila koja su određena na 133. glavnoj godišnjoj sjednici  uprave Međunarodnog nogometnog saveza (IFAB-a),a na kojoj su potvrđena neka pravila nogometne igre nakon dvogodišnjih eksperimenata.

Hrvatska ih testira baš protiv Tunisa, a riječ je o sljedećim pravilima. Tri su glavna…

– Uvođenje žutih i crvenih kartona za nesportsko ponašanje službenih osoba. Ako se počinitelj ne može identificirati, žuti ili crveni će dobiti glavni trener navedene momčadi.

– Igrač koji pri zamjeni napušta teren za igru mora izaći na najbližoj točki granične crte.

– Pri udarcu s vrata i slobodnom udarcu za obrambenu momčad u vlastitom kaznenom prostoru, lopta je u igri čim se udarac izvede (može se igrati loptom prije nego što izađe iz kaznenog prostora).


Ostala pravila

Što se tiče ostalih promjena, puno se radilo na pravilima oko igranja rukom.

–  Igrači napadačke momčadi moraju stajati najmanje jedan metar od obrambenog živog zida.

– Vratar mora imati samo jedno stopalo na gol-crti pri izvođenju kaznenog udarca.

– Novi postupak spuštanja lopte (uključujući i spuštanje lopte u slučaju da lopta pogodi člana sudačkog tima te uđe u vrata, promijeni se momčad u posjedu lopte ili započne obećavajući napad).

Pravila vezana uz prekršaj i zaleđe su poboljšana micanjem fokusa s namjere na ishod te su slične promjene primijenjene i na nenamjerne situacije igranja rukom. Namjerno igranje rukom ostaje prekršaj, pravilo sada pruža veću jasnoću je li se prekršaj dogodio kad lopta slučajno dodirne ruku.

Igrač će biti kažnjen kada mu lopta dodirne ruku ako:

– Mu je ruka iznad visine ramena (osim kad namjerno tako igra) jer igrač riskira držeći šaku/ruku u izrazito neprirodnom položaju.

– Igračevo tijelo je učinjeno neprirodno većim, te je tako nepošteno stvorena veća prepreka, jer mu je ruka odmaknuta od tijela.

– Postignuo je pogodak izravno rukom (čak i ako je slučajno).

– Igrač stječe posjed/kontrolu nad loptom rukom (čak i ako je slučajno) te nakon toga postigne pogodak ili stvori priliku za postizanje pogotka.

Igrač u pravilu neće biti kažnjen:

– Kad mu lopta dodirne ruku ako se lopta spustila s igračeva tijela, ili tijela drugog igrača (ili obojice) koji je bio u blizini, jer je gotovo nemoguće izbjeći kontakt s loptom.

– Igrač padne i njegova ruku je između tijela i zemlje kako bi se pridržao.

Ostale promjene pravila koje se mogu vidjeti:

– Podmajice mogu biti višebojne ili s uzorkom ako su identične rukavu glavnog dresa.

– Sudac ne može promijeniti odluku o nastavku igre nakon što je igra nastavljena, ali u određenim okolnostima može pokazati žuti ili crveni karton za raniji incident.

– Ako sudac napusti teren za igru radi pregleda snimke (VAR) ili kako bi pozvao igrače natrag na teren na kraju poluvremena, odluka još uvijek može biti promijenjena.

– Ako je dosuđen kazneni udarac, izvođač može primiti liječničku pomoć i potom ostati na terenu kako bi izveo kazneni udarac.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.