Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

HRVATSKI NOGOMET NE PAMTI OVAKVU SITUACIJU! Bjelica je najbolji domaći trener, a znate li tko je i gdje se nalazi njegov nasljednik?!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Imaginacija i mašta su čudne pojave, no nerijetko se obistine. Valja nam biti drago što je Hajduk na relativno blagom rezultatskom usponu, a blistava i efikasna partija protiv Rijeke ponudila nam je spoznaju o finoj nadrenosti mladog trenera Siniše Orešćanina koji se dugo kalio kao trener druge Hajdukove momčad, a zanat je počeo peći u Dinamu gdje je u potrazi za afirmacijom među svom silom bivših Dinamovih nogometaša koji pošto-poto žele postati treneri – odlučio potražiti afirmaciju i težak rad u Dalmaciji, Hajduku.

I odlično je radio s Hajdukovim juniorima dok je Hajduk mjenjao kud i kamo renomiranije trenere poput akrilenskih čarapa. Orešćanin je zasd čvrsta, stabilna i komotna pamučna čarapa koja izvanredno liježe na Hajdukovu nogu prepunu žuljeva. I Hajduk pod njim sa uistinu siromašnim igračkim kadrom čak i napreduje, evo ga već u konkurenciji za odlazak u Europu, makar je to u predahu prvenstva izgledalo kao nemoguća misija. Evo, što dobra čarapa čini ranjenom stopalu!

Orešćanin široj javnosti nije bio znan kao renomirani nogometaš. Kao dječak pohađao je omladinsku školu zagrebačkog Dinama. Nakon toga je igrao za nekoliko klubova iz Zagreba i okolice: Sesvete, Dugo Selo, ZET, Sesvetski Kraljevec, Lučko, Studentski grad te za Maksimir u tri navrata. Tijekom devedesetih igrao je za Ljubuški Slogu iz Uskoplja u ligi Herceg-Bosne.Igračku karijeru je završio kao kapetan Maksimira 2006. godine.

Odlučio se za trenersku školu i tu je bio kud i kamo uspješniji. Više je godina radio u omladinskoj školi Dinama, a 2015. je nakon odlaska iz Dinama nakratko preuzeo Dugo Selo. Iste godine odlazi u saudijski Al Nassr gdje također radi s mlađim uzrastima. U studenom 2016. godine, na poziv Krešimira Gojuna dolazi u splitski Hajduk. Do 2017. godine radio je kao trener Hajdukovih kadeta nakon čega preuzima drugu momčad koja se natjecala u 2. HNL. Krajem studenoga prošle godine na sveopće iznenđenje imenovan je trenerom prve momčadi Hajduka kao nasljednik Zorana Vulića.

Momčad je pripremao u Turskoj i u usporedbi s prvim dijelom sezone ju je silno preporodio, i taktički i fizički i privukao pozornost na sve, svoj rad i znanje.

I znate što, neki ga u Zagrebu već pozorno gledaju i analiziraju i vide čak kao nasljednika Nenda Bjelice koji će sigurno skoro otići, jer je jedinstvenim i sjajnim radom podigao cijenu ne svim igračima, nego napose i sebi. Uostqlom, treneri u Dinamo također dugo ne traju, bez obzirq bili uspješni ili neuspješni. Pa, tako neki već zagovaraju povratak Orešćanina u Dinamu.

Što znači samo jedno, Hajduk u ovome trenutku služi kao poligon za nove trenere Dinama i to se Hajdukovim navijačima neće nimalo dopasti. Pitanje je kako i Orešćanin gleda na tu sluteću formulaciju, pitanje je koliko će biti lojalan klubu koji ga je afirmirao, a to je Hajduk. Koji se ipak ni slučajno ne može nositi s financijski moćnijim Dinamom i ako dođe nemoralna ponuda – kako će je Orešćanin odbiti?

Ova maštovita kombinacija nije bez podloge, dobro znamo što se priča po maksimirskim hodnicima, a gdje ćete većeg užitka nego ipak najvećem konkurentu uzeti najbolji proizvod. Tako da se u Hajduku s pravom moraju bojati ovakovog možebitnog raspleta, biti će to kao slučaj s Džonijem, Jeličičem ili Kranjčarom, bijesa će biti na sve strane.

Što će Orešćanin imati bolje rezultate s Hajdukom, to će biti bliže Dinamu, to je neminovno. Nije da nam domaći nogomet obiluje kvalitetnim, pouzdanim i nadarenim trenerima, sad se jedan u Hajduku pojavljuje na tržištu a zna se tko je najbolji i najbogatiji kupac u hrvatskom nogometu.

Čudno? Nimalo, informacija je iz Dinamovih hodnika…

Autor:Andrija Kačić Karlin
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.