BILI SMO ZLOGUKI PROROCI! Predvidjeli smo što će se dogoditi Jurčeviću, a evo zašto Bjelicu čeka pakao! | Dnevno.hr
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL/Luka Stanzl/PIXSELL/ Marko Prpic/PIXSELL

BILI SMO ZLOGUKI PROROCI! Predvidjeli smo što će se dogoditi Jurčeviću, a evo zašto Bjelicu čeka pakao!

Autor:

Prije otprilike dva mjeseca zloslutno smo prognozirali otkaz Nikoli Jurčeviću, što zapravo i nije bilo tako teško predvidjeti onome tko malo intenzivnije prati zbivanja na Maksimiru posljednjih godina.

Od Jurčevića se previše očekivalo. Superiorno osvjanje, naslov i atraktivna igra. Naslov je tu, ali ne i prava igra. Dinamo danas raspolaže s ne tako lošim kadrom ima tu mladih igrača koji imaj upotencijal postati klasa, ali teško ih je kontrolirati i posložiti. Bezvoljni igrači koji odrađuju posao i čekaju da Soudani, Ćorić ili Gavranović zabljesnu, bili su najveći problem Jurčeviću. Kako ih oživjeti, pokrenuti, kad u svojim glavama oni već imaju proslavljen naslov u glavama? S tim se Jura očito nije znao nositi, ili nije mogao…

Paradoks

U takvim okolnostima treneri nerijetko posežu za šok terapijom, pod hitno se rješavaju igrača koji kvare atmosferu i rad na treninzima, sve u želji da se igrači uozbilje i mobiliziraju. Zacijelo je Jurčević toga bio svjestan, samo trebalo je proći određeno vrijeme da vidi koga će se rješiti i da bi se postigao efekt. U takvoj šok terapiji bi trebao imati potporu uprave. No, ako se u obzir uzme hijerarhija u klubu i dosadašnji odnos prema trenerima, izuzev Zorana Mamića koji je bio privilegiran, teško je bilo za očekivati da će Jurčević imati slobodne ruke. I naravno, nije ih imao.

Kazali smo nedavno da se u Dinamu dogodio veliki paradoks, odnosno da je u Dinamo došao ozbiljniji trener nego što je klupska momčad. Paradoksalno, zar ne? Jurčević se nije uspio snaći u gabaritima u koje ga je stavila Uprava Dinama, a ono najgore je to što se u njima neće snaći niti Nenad Bjelica, novi trener Dinama.

Zapravo, neće se snaći nitko osim privilegiranog Zorana Mamića, a on trenutno uživa u Al Ainu i gradi respektabilnu karijeru u Aziji. Nije se snašao ni Cico Kranjčar, ni Ivajlo Petev, ni Mario Cvitanović, a na kraju ni Jurčević, a nisu ni mnogi prije Zorana Mamića…

Otkuda tolike smjene

Zašto? Zašto Dinamo mijenja trenere kao na traci i zašto će ih mijenjati sve dok se Zoran Mamić ne vrati? Odgovor dakako leži u vodstvu kluba, ali još u onom i onima prije Zdravka Mamića, no, referitat ćemo se samo na Mamićevu eru jer ipak je ona najplodonosnija i najsvježija. Mamić je nedvojbeno podigao Dinamo na novu i višu razinu, ucrtao ga na kartu Europe kao jednog od najvećih izvoznika talenata, stavio ga rame uz rame s Portom, Ajaxom, Benficom i ostalima. Ali svih tih godina patila je sportska strategija, plan, klupska vizija i kontinuiran rad jednog stratega na klupi.

Dok je Zoran Mamić bio u klubu postojala je ipak natruha onoga kako bi Dinamo trebao poslovati i graditi se za budućnost. Zoran Mamić je imao viziju još kao sportski direktor i kasnije kao trener, nije dozvoljavao naprasnu prodaju igrača. Planski se prodavalo i kupovali, a danas imamo situaciju u kojoj Ćorić, Sosa i Benković odlaze u isto vrijeme, od toga su Ćorić i Sosa prodani debelo ispod planirane cijene.

Bjelicu čeka pakao, osim ako…

Dakle, Bjelicu sada čeka vrlo težak i nezahvalan posao. Uz postojeći kadar koji nije baš pretjerano koherentan, mora izmisliti još tri ili četiri, tko zna možda dogodine i pet, nova igrača koja će Dinamo prodati. Stihijski rad donosi nepredvidljivosti, recimo, otkaz treneru usred sezone jer ne ispunjava ‘ad hoc’ stvorene nerealne ciljeve. Ma imate već sliku kako će Bjelica završiti. Slijedi imperativ plasmana u Ligu prvaka, momčad je kakva je bit će još osiromašena za najbolje igrače i nije nemoguće da se Bjelici dogodi ono što i Kranjčaru.

Bjelica je potpisao na dvije godine, ali nemojte se kladiti u to da će ih i izvršiti. Bjelica je trener vrlo snažnog karaktera i bude li mu se netko mješao u posao, možda i sam napusti klupu. Zapravo, jedini način da ovaj Dinamo uspije i da se vrati na tračnice na koje ga je postavio Zoran Mamić jest da se Bjelici ili kome već, daju ovlasti kao što ih recimo ima Matjaž Kek. Kek je specifičan slučaj jer ima predsjednika Miškovića s kojim je blizak prijatelj, ali njegov kontinuirani rad donio je plodove Rijeci, a recimo, imaju vrlo riskantnu klupsku politiku u kojoj prodaju gotovo cijelu udarnu momčad svake sezone.

Dakle, klub, Uprava, Mamić, svi, moraju stati iza trenera i konačno mu dati da prodiše. Bjelica je dokazano dobar taktičar i možda još bolji motivator, prošao je austrijsku, talijansku i poljsku ligu, zna znanje, ali mora dobiti podršku i mora dobiti garantirano vrijeme jer će mu ono trebati. Ne naprave li to i nastave li sramotiti trenera kao što su to napravili Jurčeviću, uskoro će bunar presušiti, Dinamo će igrati još gore nego što je igrao ove sezone, a onda će biti prekasno za žaljenje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.