Screenshot

NAJVEĆA SRAMOTA HRVATSKOG SPORTA! Spomenik Mati Parlovu krije mračnu i dugo zataškavanu priču

Autor:

Uopće se ne želimo zamarati je li Mate Parlov zaslužio spomenik ili nije? U nedjelju će biti predstavljen spomenik našem najvećem hrvatskom sportašu, u Fažani nedaleko Pule, a odmah valja reći da je Parlov zaslužio spomenik, bistu, fotografiju baš u svakom sportskom uredu u Hrvatskoj, svakom gradu… I s time otklanjamo bilo kakve kalkulacije je li ga Parlov zaslužio ili nije. Iako je spomenik prekrasan, dojma smo da je trebao biti u centru Pule, grada kojeg je proslavio u svojim nastupima diljem svijeta, uostalom tako je i prvotno bilo zamišljeno.

Sjećamo se, godinama se vodi prijepor gdje bi i kakav spomenik trebao biti.  Uvijek su oni koji su bili protiv uvažavali “mišljenje struke”, a zapravo je riječ o  frazi i floskuli iza koje  se najčešće krije osobni interes. Kako je Parlov veći od svih onih koji se oko njega prepiru tako je morao biti i izmaknut iz Pule u Fažanu. Isto tako se sjećamo kada je njegova obitelj, zajedno s predstavnicima Hrvatskog boksačkog saveza, prisustvovala sastanku s predstavnicima Grada Pule koji su podržali ovu inicijativu.

Odmah je nametnuto pitanje kako bi se spomenik uklopio u okoliš, no na sastanku su se kao moguće lokacije spominjala Zlatna vrata, preko puta lokala koji je Mate vodio do smrti i park ispred amfiteatra Arene.

“Treba poštivati pravila struke, a moram napomenuti kako je Mate Parlov pulski brend. Uz Arenu, ljudi širom svijeta prepoznaju Pulu upravo prema Mati koji je svoj veći period života proživio baš ovdje”, poručio je  tada Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu grada Pule…

Što se u međuvremenu promijenilo i spomenik Mate Parlova nije završio u središtu Pule, ostaje nam zagonetno. Može li nam na to dati odgovor gradonačelnik Miletić? Kome je i zašto smetao Mate Parlov u središtu Pule? Kao i uvijek sve volimo zakomplicirati pa se sjećamo svih peripetija oko traženja lokacije za lijepi spomenik kojeg je  odavno izradio akademski kipar Ante Jurkić na inicijativu Hrvatskog boksačkog saveza. I dobro znamo da je  trebao  biti postavljen u Puli.

Umjesto potvrđivanja lokacije, oko koje bi se trebali složiti svi zainteresirani, u medijima se zavrtjela priča po kojoj bi kip pulskog boksačkog velikana mogao biti postavljen čak u Zagrebu, a na putu rješenja stajalo je i mišljenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. U trokutu grad Pula – konzervatori – obitelj Parlov sve moguće lokacije bile su opterećene neslaganjem zainteresiranih. Spomenik najvećem hrvatskom sportašu u 20. stoljeću tako je dugo  bio  pohranjen u skladištu na čekanju.

Što se zapravo dogodilo? Jednom je, sklonjeno od medijskih napisa, Matin sin Matko izrekao tajnu zašto je spomenik dislociran iz  Pule.  Naime, konzervatori su rekli da bi ga se moglo postaviti na pulskom Korzu nedaleko središnje kule, ali da spomenik mora prikazivati Matu Parlova u odijelu, jer da građani tako odjeveni šetaju Korzom”!

Krasno.

Mi  u Zagrebu isto se sramimo kad prođemo pokraj Cibonine dvorane i vidimo u sportskoj opremi Dražena Petrovića kako šutira prema zamišljenom košu, a obučeni smo toplo i u  jaknama? Takav konzervatorij je za konzervu!

Inače, iste godine kada je legendarni Parlov preminuo, 2008. u kolovozu je višenamjenska dvorana u Puli preimenovana pa tako sada nosi ime “Mate Parlov”. Bio je to pokušaj grada Pule da se oduži olimpijcu koji ih je toliko zadužio, ali građani su, s potpunim pravom, smatrali da to nije dovoljno. Od svog grada i dalje su zahtijevali da se podigne Matin kip u središtu grada, ali čini se da je Pula ostala “gluha” na to.

Može li se znati tko je osoba koja je spriječila da se spomenik Mati Parlovu postavi u središte Pule?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.