Screenshot/Youtube

Za deset godina, Zemlja se vraća u stanje od prije tri milijuna godina!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Očekuje se da će klima na Zemlji 2030. godine biti kao što je bila prije tri milijuna godina, navode istraživači Američke akademije znanosti (PNAS). Taj je period sredina pliocena, kada je na Zemlji bila suša, Sjeverna i Južna Amerika još se nisu bile spojile, Grenland još nije bio zamrznut, a razina oceana bila je 18 metara viša nego što je sada. Prosječna temperatura tada je bila 1,8 do 3,6 stupnjeva Celzija iznad sadašnje.

“Idemo k veoma dramatičnim promjenama u iznimno kratkom vremenu”, rekao je Jack Williams, stručnjak za paleoekologiju i klimatologiju na Sveučilištu u Wisconsinu.

Ako se ispuštanje ugljikova dioksida u atmosferu nastavi kao i do sada, istraživači procjenjuju da će se do 2150. godine Zemlja vratiti na stanje u kojem je bila prije 50 milijuna godina, u zoru evolucije prvih sisavaca, kada su već davno bili izumrli dinosauri (prije 65 milijuna godina).

Zaleđenim kapama na polovima Zemlje treba dugo da se otope, tako da Grenland neće ponovno postati zelen već u sljedećem stoljeću, rekao je Williams za AFP.

Za to vrijeme, razina oceana neće porasti svih 18 metara. Ali, iznenadno zagrijavanje iznenadit će žive vrste kojima su milijuni godina bili potrebni da se razviju u sadašnju formu.

“Mnoge će vrste zato nestati”, primjećuje suautor studije. “To ukazuje na to da možemo utjecati na svoju povijest te na povijest Zemlje… tako da razumijemo sadašnje promjene i prilagodimo se”.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.