foto: wikimedia.commons

Višnjanski ‘zvjezdani voditelj’ otkrio kako od Marsa napraviti novu Zemlju

Autor: dnevno.hr

Astronom Korado Korlević održao je zanimljivo predavanje o crvenom planetu

U fažanskom Multimedijalnom Centru astronom Korado Korlević proteklog vikenda pred 200-tinjak posjetitelja održao je predavanje “Mars kao sljedeća granica”, a osim teme koju je isprovocirao aktualni svemirski projekt Elona Muska, omiljeni je voditelj višnjanske zvjezdarnice odgovarao i na brojna druga pitanja izvan teme, piše Glas Istre.

U svom predavanju Korlević je pričao o višestoljetnoj fascinaciji Crvenim planetom, a potraga za životom na Marsu rezultirala je brojnim misijama posljednjih desetljeća zahvaljujući kojima smo mnogo naučili o tom planetu na kojem se život trebao razviti znatno prije nego na Zemlji. Korlević je nadodao kako je moguće je da se život s Marsa proširio na Zemlju, pa smo svi mi – Marsovci!

“Na Marsu ima dovoljno vode da možemo cijeli planet prekriti s 20 metara. To nije loše. Ali nema dovoljno plina. I nema dušika, onog čega ima najviše na Zemlji. Ugljičnog dioksida na Zemlji ima jako malo, a na Marsu ga ima skoro sve. Nama nedostaje 70 posto sadržaja da napravimo terraforming Marsa, želimo li atmosferu sličnu Zemlji”, prenio je Glas Istre riječi Korlevića.

O nekoj eventualnoj ljudskoj koloniji na Marsu, Korlević smatra da će morati biti u špiljama, u podzemlju, kako bi se zaštitili od radijacije i drugih uvjeta.

Mars nova zemlja?

“Da li bi Mars mogli pretvoriti u Zemlju? Odgovor je da, ali ne s biljkama koje imate naokolo, nego s onim koje svi mrzimo, s mufom! U školi smo ih zvali modro-zelenim algama, ali nisu alge nego bakterije. I te bakterije mogu tamo živjeti, rekao je Korlević dodavši da ne treba očekivati atmosferu nalik Zemljinoj.

Korlević smatra kako u 30 ili 50 godina možemo napraviti atmosferu klorofluorugljika i postaviti 10 nuklearnih elektrana koje će proizvoditi dovoljno struje za to. Za kraj je poručio kako bi 21. stoljeće trebalo biti zadnje stoljeće homo sapiensa.

“Naša djeca koja budu išla prema svemiru zvat će se homo superior ili homo stelarisHomo sapiensi će se baviti sljedećim svjetskim prvenstvom, sljedećom olimpijadom”, rekao je Korado i poručio okupljenima da to što su ovdje, dok traje olimpijada ili kuharski show na TV-u, pokazuje da su svojevrsni “čudaci”.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.