(VIDEO) Zaboravite Denver, ova srednjoazijska prijestolnica svjetski je centar iluminata | Dnevno.hr
Wikimedia Commons

(VIDEO) Zaboravite Denver, ova srednjoazijska prijestolnica svjetski je centar iluminata

Autor: dnevno.hr

Astana je prvi glavni grad neke države koji je potpuno sagrađen u 21. stoljeću

Za dobre poznavatelje iluminatske i masonske simbolike, ovo je okultni grad u kojem su jasno, da ne može biti jasnije, spojene dvije tendencije – slavljenje Novog svjetskog poretka i najdrevnije od svih do sada poznatih religija – one posvećene obožavanju Sunca kao vrhovnog božanstva. Grad je pravo oličenje vizije Nursultana Nazarbajeva, predsjednika Kazahstana, koji nije žalio milijarde dolara zarađenih na nafti za gradnju nove, velebne prijestolnice svoje zemlje. Tako je Astana podignuta u udaljenim stepskim predjelima, a posetitelje ostavlja bez daha svojim futurističkim izgledom. Astana je i dalje ogromno gradilište, ali monumentalna zdanja koja su do sada podignuta i ona čiji su nacrti i makete predstavljeni javnosti, bili su dovoljni da joj donesu naziv “iluminatskog okultnog centra”. Sama riječ “astana” na perzijskom znači “kraljevski ili sveti prag” na kojem ljudi stoje u znak strahopoštovanja.

Gradom dominira “Palača mira i pomirenja” poznata i kao “Piramida mira”, sagrađena na zamisli jednog od najpoznatijih britanskih arhitekata lorda Normana Fostera. Visoka je 62 m, a završena je 2006. Koštala je oko 60 milijuna dolara. Iako je po izjavi svog tvorca trebala dovesti do “spajanja svih svjetskih religija” i da baš zbog toga i ne sadrži nikakve vidljive religijske simbole, istina je zapravo suprotna – riječ je o okultnom hramu posvećenom Suncu.

Unutrašnjost piramide napravljena je po svim masonskim okultnim pravilima i prikazuje put ljudskog bića na stazi prosvjetljenja, počevši od njegove inicijacije pa sve do “stjecanja svjetlosti”. U podzemnom je dijelu operna dvorana koja može primiti 1500 posjetitelja, mračna i nalik pećini, kojom dominira ogromna slika Sunca koja zauzima cijelu tavanicu. U središnjem dijelu “Piramide mira” jest konferencijska dvorana s okruglim stolom, također u obliku Sunca koje je postavljeno točno iznad Sunca na tavanici opere.

Simbolika je i ovdje jasna– ako je to mesto za sastanke vjerskih vođa iz čitavog sveta koji bi za tim stolom trebali sjediti i razgovarati u pokušaju da pomire međusobne razlike, stvarajući jednu jedinstvenu religiju, što je jedan od ciljeva “Novog svjetskog poretka”, onda je očigledno koje je vrhovno božanstvo u toj religiji. Treća je razina – vrh, zastakljen i pun svjetlosti. Tu se nalaze slike bijelih golubova koji simboliziraju mir koji će zavladati dolaskom novog poretka. To je istodobno i postizanje prosvjetljenja na individualnoj i na svjetskoj razini.

Podjela unutrašnjosti “Piramide mira” na ova tri dijela predstavlja oličenje Pitagorine vizije svijeta i njegove podjele na Vrhovni, Viši i Niži svijet. Na dnu je neprobuđena masa koja uživa u zabavi, u središnjem dijelu oni koji odlučuju o sudbini sveta, a na vrhu su oni koji su dostigli prosvjetljenje i koji su stvarni gospodari svijeta.

Kula Bajterek, visoka 105 m, također je djelo arhitekta lorda Normana Fostera, i drugo zdanje u Astani koje naprosto vrvi od simbolike. Po osnovnoj zamisli, ova kula predstavlja prikaz drevne perzijske bajke o drvetu topole među čijim je granama magična ptica sreće Samruk snijela zlatno jaje. Ipak, i ovdje je prisutna okultna simbolika – drvo je zapravo “drvo života”, poznato u gotovo svim ezoterijskim učenjima, a zlatna kugla na njegovu vrhu jest vrhovno božanstvo Sunce. Drvo predstavlja put kojim duh napušta materijalni svijet i ulazi u onaj božanski.

U unutrašnjosti zlatne kugle iz koje se pruža predivan pogled na cijelu Astanu smješteno je nekoliko predmeta kojima je nemoguće utvrditi namjenu, a među njima je najčudniji zlatni trokut s otiskom dlana predsjednika Nazarbajeva koji djeluje kao da se tu stvorio iz nekog znanstvenofantastičnog filma. Tu je i globus s potpisima predstavnika 17 vjerskih pravaca, što nas ponovno vraća na temu spajanja svih religija u jednu.

Dva zlatna stuba koji dominiraju gradom predstavljaju nedvosmisleno podsjećanje na dva stuba koja su krasila Istočne dveri Solomonova hrama u Jeruzalemu, koji je najveća svetinja “slobodnih zidara”. Stub s desne strane poznat je pod imenom Jahin, a lijevi kao Boaz. Jedan od vjekovnih ciljeva masonerije jest stvaranje Novog Jeruzalema i ponovna izgradnja Solomonova hrama u svoj njegovoj negdašnjoj veličajnosti pa su prikazi stubova Jahina i Boaza jedan od najraširenijih masonskih simbola.

Predsjednička palača “Ak Orda”, površine 36.720 m², obložena talijanskim mramorom, smještena je u središnjem dijelu grada, na lijevoj obali rijeke Išim te na udaljenosti od 300 m od kule Bajterek. Na vrhu palače nalazi se velika kupola koja predstavlja žensko načelo nasuprot kuli Bajterek koja pak svojim oblikom predstavlja muško.

Ovo smjenjivanje kupola i kula ili obeliska kao oznaka muškog i ženskog načela prisutno je u svim velikim gradovima koji se smatraju centrima moći i koji su građeni u skladu s principima Svete geometrije i okultne simbolike, kao što su Pariz, London i Washington.

Nemoguće je spomenuti sve zgrade i građevine koje su obilježje ovog jedinstvenog grada, budući da je gradnja u punom jeku i stalno niču nove, među kojima se posebno po svom neobičnom izgledu ističu ogromna koncertna dvorana, Islamski centar s džamijom, a tu je i novi sportski luksuzni stadion s pokretnim krovom, koji gledano iz zraka neodoljivo podsjeća na možda najpoznatiji masonski simbol, tzv. “svevideće oko”.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.