(VIDEO) U Egiptu otkriven ‘paleonotološki Sveti gral’, posve nova vrsta dinosaura! | Dnevno.hr
Screenshot/Youtube

(VIDEO) U Egiptu otkriven ‘paleonotološki Sveti gral’, posve nova vrsta dinosaura!

Autor: Hina

"Zadnji afrički dionasuri nisu bili potpuno izolirani, suprotno tezama koje su neki znanstvenici u prošlosti iznosili", kaže Eric Gorscak koji je sudjelovao u studiji za sveučilište Ohio

Mansurosaur, dugovrati dinosaur tijela prekrivenog koštanim pločama, novi je dinosaur otkriven u egipatskoj Sahari, a za paleontologe on je “sveti gral” jer je u Africi pronađeno malo životinjskih fosila.

“Kada sam vidio fotografije fosila ostao sam bez riječi. Bio je to sveti gral”, rekao je Matt Lamanna iz Muzeja Carnegie u Sjedinjenim Državama, koautor studije objavljene u ponedjeljak u časopisu Nature Ecology and Evolution.

Mansurosaur, biljojed veličine slona, pripada obitelji sauropoda, najvećih kopnenih sistavaca koji su postojali na velikom području našeg planeta u vrijeme masovnog izumiranja dinosaura prije 66 milijuna godina.

Fosil, “najcjelovitiji dosad otkriven u Africi datira s kraja krede”, navodi sveučilište iz Ohija. Očuvane su kosti lubanje i donja čeljust, zatim kralješci, rebra, dobar dio ramena, jedna prednja i jedna stražnja noga te dijelovi koštanih ploča (osteoderma).

Bez obzira jesu li dobro ili loše očuvani, vrlo je malo fosila iz krede pronađeno u Africi gdje danas bujna vegetacija štiti i prekriva zone u kojima su živjeli. Bez dokaza o tim fosilima, evolucija dinosaura u doba kada se komadao Pangea, jedinstveni superkontinent koji je povezivao svo kopno, ostaje tajnom. Znanstvenici još pokušavaju definirati razinu izolacije svakog novog kontinenta i odrediti jesu li vrste evoluirale neovisno na svakom pojedinom bloku.

Međutim, analiza Mansurosaura omogućila je znanstvenicima da otkriju da je on bio bliži dionsaurima Europe i Azije nego onima koji su pronađeni na jugu Afrike ili u Južnoj Americi.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.