Screenshot/Youtube

(VIDEO) Što se krije u arhivi jednog od najpoznatijih svjetskih ufologa? Javnost će napokon doznati

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Nuklearni fizičar i ufolog Stanton Friedman posvetio je svoj život istraživanju NLO-a od kraja 1960-ih. Bio je zaslužan za vraćanje slučaja “Roswell” iz 1947. godine u mainstream medije. Friedman je umro u svibnju u 84. godini.

U mjesecima koji su vodili do njegove smrti, Friedman je počeo darovati veliku zbirku zapisa arhivu Pokrajine New Brunswick u istočnoj Kanadi. Arhivistica Joanna Aiton-Kerr do sada je primila oko 300 kutija i očekuje još nekoliko teretnih kombija. Aiton-Kerr pozdravlja ovu riznicu temeljitog istraživača i dobrodušne osobe koja odražava sjajan i znatiželjan um. “Ovo je bila prava edukacija za mene i ne znam jesam li ikad uživala pomoći da obradim nešto više od ovoga”, rekla je Aiton-Kerr.

Iako je Friedman bio mnogo toga – vrstan pisac i predavač – nije bio isuviše poznat. “Rekao bih da je bio više skupljač”, dodaje Aiton-Kerr. “On bi predao svoje zapise pa bi teretni kombi došao u arhiv. Pritom imamo tim arhivara koji pregledava na tisuće dokumenata koje treba obraditi – od predmetnih dosjea s naslovima poput  ‘Sovjetski svemir’ do hrpe publikacija koje je prikupljao desetljećima. Aiton-Kerr procjenjuje da će “imati svaki komad papira pregledati pet ili šest puta prije nego što ga konačno arhivira i kaže: ‘U redu, gotovo je… Istraživači, možete ući i započeti s pregledom'”, zaključuje Aiton-Kerr.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.