Ilustracija

(VIDEO) Pentagon ima novu tehnologiju: Sada vas ovim uređajem mogu identificirati na daljinu i to na temelju otkucaja srca!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Novi uređaj, razvijen za Pentagon nakon što su to zatražile američke specijalne snage, može prepoznati ljude bez viđenja njihova lica.

Svačije srce je drukčije. No, “koronarni potpis” pojedine osobe jest jedinstven. Za razliku od lica ili načina hoda on ostaje konstantan i ne može se mijenjati ni kamuflirati.

Novi uređaj, razvijen za Pentagon nakon što su to zatražile američke specijalne snage, može prepoznati ljude bez viđenja njihova lica. Umjesto toga, on detektira njihove srčane karakteristike pomoću infracrvenog lasera. Iako djeluje na 200 metara, bolji laseri mogli bi funkcionirati i na većim udaljenostima.  “Ne kažem da bi mogao djelovati iz svemira”, kaže Steward Remaly iz Pentagonova Ureda za tehničku podršku u borbi protiv terorizma te dodaje: “ali trebale bi biti moguće i veće udaljenosti”.

Taj novi uređaj nazvan Jetson koristi se tehnikom poznatom kao “laserska vibrometrija za detekciju površinskih kretanja uzrokovanih otkucajima srca”. Djeluje i kroz uobičajenu odjeću poput košulje i jakne (ali ne i kroz deblju odjeću tipa zimskog kaputa).

Srčane osobitosti već se koriste za sigurnosnu identifikaciju, piše Nexus.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.