Screenshoot

(VIDEO) Ovo je nevjerojatno, zemlja diše, a podiže i čitava stabla u šumama

Autor: dnevno.hr

Šuma je nezadovoljna, a stabla su klonula, vjetar zavija dok se ogromni komadi Zemlje dižu i padaju kao da ih podižu pluća živog bića koja se nalaze ispod tla. To sve izgleda tako i u sljedećem videu koji se sve više pojavljuje i na društvenim mrežama, a čini se pomalo nevjerojatnim. Snimljen je u listopadu u šumi Sacre-Coeuru u Quebecu, Kanada, a sam isječak pokazuje ono što se čini kao da Zemlja izvodi vježbu s dubokim disanjem, koja se naglo smiruje.

To nije potres, a nije ni mit iz “Gospodara prstenova”, jednako tako nije ni hrkanje nekog osvetoljubivog šumskog božanstva. Pravo objašnjenje je mnogo manje prožeto i mnogo manje zastrašujuće. Jednostavno rečeno, to je vjetar.
Naime, tijekom kiše i vjetra, zemlja postaje zasićena pa se time oslobađa kohezija tla s korijenima dok vjetar puše.  Kako je rekao Mark Vanderwouw i arborist koji radi s Shady Lane Expert Tree Care u Ontario, Kanada, “Vjetar pokušava ‘gurati’ stabla, a kako se sila prenosi na korijenje, zemlja se počinje ‘uzdizati’.”

Možda se ovo može smatrati i nekom vrstom epskog i zastrašujućeg, no to je tapravo samo sukob između elemenata: vjetar prema korijenu, zrak prema Zemlji.  A čini se kako su kopnene snage pobijedile u ovom sukobu. Međutim postoji opasnost ako bi vjetar puhao malo teže ili trajao malo duže, korijenje stabla vjerojatno bi moglo početi udarati, a šuma bi se mogla početi rušiti. Što je prilično dramatično.
No ukoliko ste još uvijek razočarani jer ovaj odličan videozapis zapravo ne pokazuje šumu kakodiše, sjetite se da stabla zapravo dišu i to zamjenom atmosferskog ugljičnog dioksida (CO2) s kisikom putem fotosinteze. Tlo također diše, no unatrag. Sićušni mikrobi koji žive pod zemljom spuštaju se na CO2 pohranjen u biljnim korijenima i mrtvim lišćem, a zatim otpuste taj CO2 natrag u zrak. To se naziva disanje tla, a ono se događalo mnogo više puta u zadnjih 25 godina i to zahvaljujući klimatskim promjenama.
Dakle, ipak postoji: Šume mogu disati – ali ne na vidljiv način, to su samo klimatske promjene koje uzrokuju hiperventilaciju.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.