Ilustracija

(VIDEO) NEVJEROJATNA TEHNOLOGIJA: Ovaj program pretvara crteže lica u realistične fotografije

Autor: Zlatko Govedić

Tim znanstvenika s Kineske akademije znanosti u Pekingu razvila je AI tehnologiju nazvanu DeepFaceDrawing kojom se od običnog skiciranog crteža može dobiti realistična fotografija.

Ovo nije prvi pokušaj da se učini nešto takvo, ali je dosad najuspešniji. Naime, za razliku od prethodnih alata, DeepFaceDrawing je mnogo fleksibilniji i ne zahtijeva da na crtežu bude velik broj detalja. Softver se zasniva na velikoj bazi fotografija iz kojih “vadi” detalje koji su mu potrebni da bi na osnovu crteža generirao sliku. Pri tome uzima u obzir relacije između objekata, pa se neće dogoditi da dobijemo lice s jednim okom i dva nosa. Svaki od dijelova lica razmatraju se pojedinačno pa kada se odabere model najsličniji originalu, uklapa se u finalnu fotografiju.

Ono što nije objavljeno jest to kako softver generira i odabira različite rase. Dosad je tijekom testiranja kreirano više od 17.000 lica, pri čemu se većina može okarakterizirati da pripada bijelcima i južnoamerikancima. Vjerojatno je riječ o sastavu baze podataka, ali razlog može biti i moguća manja kompleksnost generiranja takvih tipova lica. S obzirom na to da znanstvenici nisu dali nikakve informacije o tome, ostaje nam samo da nagađamo.

Tehnologija će prvi put biti javno predstavljena na SIGGRAPH virtualnoj konferenciji koja će se održati u srpnju. Na sajtu projekta spominje se i da bi aplikacija mogla biti spremna za javnost u narednim mjesecima. Ako se pokaže uspješnom, vjerojatno će predstavljati veliko potencijalno unapređenje u kriminalistici, gdje bi mogla zamijeniti foto-robote osumnjičenika.

(VIDEO) Ovaj umjetnik stvara slike koje ‘stare’ ili ‘umru’ kada prođete pored njih

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.