UNESCO

(VIDEO) MISTERIJ PLANINE NEMRUT: Jesu li masivni i precizno izrađeni kipovi podignuti izvanzemaljskom tehnologijom?

Autor: Hina

Nemrut Dağı, planina je koja se nalazi u maloazijskom dijelu Turske, s vrhom visokim 2150 metara. Na vrhu planine nalazi se kultno mjesto iz helenističkoga razdoblja. Uz ostatke mauzoleja komagenskoga kralja Antioha I. (69. do 34. pr. Kr.), vladara maloga kraljevstva nastaloga sjeverno od rijeke Eufrat nakon raspada države Aleksandra Velikoga, na više terasa podignuti su, izuzev glavnoga žrtvenika, gotovo jednaki, golemi kipovi (visoki 8 do 9 m) grčkih i perzijskih bogova i vladara; okruživali su kraljev grob što se nalazi ispod 50 m visokoga umjetnoga brijega.

Tijekom 1. st. pr. Kr., kralj Antioh I. Soter vladao je malim kraljevstvom pod nazivom Komagena. Kada je umro oko 34. pr. Kr., pokopan je ispod kolosalna kamena humka na vjetrovitu vrhu planine Nemrut, s pogledom na Eufrat. Prema zapisima koje je ostavio prije no što je umro, Antioh je izrazio želju da bude pokopan na visokom, izoliranom i svetom mjestu. Po svemu sudeći, želja mu je i ispunjena: izgradio je svoju kraljevsku grobnicu, u kojoj je pokopan među bogovima, iako su ove glave i ruševine sve što je ostalo od ogromnih kamenih statua.

One su služile kao sinteza dviju kultura koje su se nalazile s jedne i druge strane Antiohovog kraljevstva, pa tako su tako perzijske i zoroastrijske vjerske figure, poput zoroastrijskog vrhovnog boga Ahure Mazde kombinirane s njegovim grčkim pandanom Zeusom.

Nedavna istraživanja ukazala su na mogućnost da su statue postavljene u skladu s događajima u lunarnom kalendaru, što bi značilo da su na neki način kameno proročanstvo, da čuvaju tajnu prošlosti i budućnosti, ali neovisno od njihova astrološkog značenja, mjesto na kojem počivaju omogućava sjajan pogled posjetiteljima.

Ni nakon gotovo 2000 godina nije jasno kako su ljudi tako precizno kreirali te ogromne statue.

Autor:Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.