Ilustracija

(VIDEO) KOZMIČKA APOKALIPSA KAO KARIKA KOJA NEDOSTAJE: Svemir nam je sada mnogo razumljiviji

Autor: Z.G./Dnevno.hr/Hina

Tim znanstvenika otkrio je dosad najbolje dokaze o neuhvatljivoj skupini crnih rupa, onih srednje veličine koje predstavljaju nedostajuću svemirsku kariku.

Koristeći podatke svemirskog teleskopa Hubble i dva opservatorija radijacije utvrdili su da je ta crna rupa  50.000 veće mase od Sunca i da je na udaljenosti od 740 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje u patuljastoj galaksiji koja ima mnogo manje zvijezda od naše Mliječne staze.

Crna rupa, vjerojatno srednje veličine, otkrila je svoje postojanje kad je uništila udaljenu zvijezdu koja joj se previše približila.

Ti objekti srednje veličine karika su koja nedostaje i za kojom se dugo tragalo u razvoju svemira.

“Crne rupe srednje veličine neuhvatljive su pa je važno pažljivo proučiti i isključiti druga objašnjenja za svakog kandidata”,kaže za BBC dr. Dacheng Lin sa sveučilišta New Hampshire u Durhamu u SAD-u koji je vodio studiju.

“To  nam je u slučaju ovog kandidata omogućio Hubble”.

NASA-in opservatorij Chandra u orbiti i satelit XMM-Newton Europske svemirske agencije u 2006. uočili su snažni radijacijski plamen nazvan 3XMM J215022.4−055108.

Priroda tog plamena značila je da se može objasniti samo uz pomoć dva scenarija, prema dr. Linu.

Radilo se ili o udaljenoj crnoj rupi srednje veličine koja je progutala zvijezdu izvan naše galaksije ili o hlađenju neutronske zvijezde u našoj galaksiji.

Neutronske zvijezde zdrobljeni su ostaci eksplodirane zvijezde.

Astronomi proučavaju jezivu prijetnju: Supermasivna crna rupa juri k Zemlji brzinom od 110 kilometara u sekundi!

Crne rupe dijelovi su svemira iz kojih ništa, čak ni svjetlost ne može pobjeći i sadrže ogromne količine gusto zbijene tvari u malom području što im daje neopisivu gravitacijsku snagu.

Kako bi razlučili dva scenarija teleskop Hubble usmjeren je prema izvoru zračenja kako bi se odredila njegova lokacija. Teleskop je pružio snažne dokaze da radijacija nije  potekla iz izoliranog izvora u Mliječnom putu nego iz udaljene zvijezde na rubu druge galaksije.

Upravo je to lokacija na kojoj su znanstvenici očekivali da će pronaći crnu rupu srednje veličine.

Divovske crne rupe obično se nalaze u središtu galaksija.

Crne rupe srednje veličine bilo je teže pronaći jer su manje i neaktivnije od njih te nemaju tako snažnu gravitacijsku silu koja bi privlačenjem zvijezde izazvala toliko zračenja.

NASA lansira lovca na crne rupe

Stoga su astronomi morali uhvatiti crnu rupu srednje veličine na djelu – dok guta zvijezdu što se događa jednom u 10.000 godina.

Na temelju radijacijskih plamenova progutane zvijezde astronomi su izračunali da je masa te crne rupe  50.000 puta veća od mase Sunca i da je progutala zvijezdu koja odgovara trećini našeg Sunca.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Astrophysical Journal Letters.

Autor:Z.G./Dnevno.hr/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.