Usmjerili teleskop prema susjednoj galaktici pa naišli na nov misterij

Autor: ZG/Dnevno.hr

Dok su NASA-inim teleskopom Fermi istraživali galaktiku Andromedu, znanstvenici su pronašli nešto što ih je očaralo, misteriozni signal koji se emitira iz centra galaktike. Iako postoji nekoliko teorija o tome što je izvor signala, stručnjaci još uvijek ne znaju riješiti misterij.

Signali bi mogli biti dokaz crne tvari. Astronomi tvrde da je signal snimljen Fermijem jezivo sličan gama-zrakama koje su uočene u središtu Mliječne staze.

“Očekujemo da se tamna tvar akumulira u najdubljim oblastima Mliječne staze i drugih galaktika, zbog čega je pronalaženje tako kompaktnog signala veoma uzbudljivo”, rekao je vodeći znanstvenik Pierrick Martin, astrofizičar u Nacionalnom institutu za astrofiziku i planetologiju u Toulouseu, Francuska.

“M31 će biti ključ za razumijevanje Andromede i Mliječne staze.”

Međutim, druga je mogućnost da su izvor pulsari koji se nalaze u središtu galaktike Andromede. Pulsari su masivne, rotirajuće neutronske zvezde za koje se veruje da imaju dva puta veću masu od našeg Sunca.

Astronomi kažu da je zbog udaljenosti od M31 (Andromeda), koja se nalazi na zapanjujućih 2,5 miljuona svjetlosnih godina od nas, iznimno teško uočiti pojedinačne pulsare.

Istraživači se nadaju da će im podaci dobiveni s promatranja Mliječne staze i Andromede pomoći da riješe misterij.

“Naša galaktika veoma je slična Andromedi. Ona nam zaista pomaže da je možemo proučavati, jer možemo naučiti više o našoj galaktici i njenoj formaciji”, rekla je suautorka Regina Caputo, istraživačica u NASA-inu Centru za svemirske letove Greenbelt, Marryland, SAD.

“To je kao da živite u svijetu gdje nema ogledala, ali imate blizanca i možete vidjeti sve fizičko oko blizanca.”

Astronomi kažu da iako je potrebno više opservacija da bi se odredio izvor gama zraka, novo otkriće pruža uzbudljivu početnu točku da saznamo više o galaktikama, a možda i o prirodi tamne tvari.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.