Wikipedia

TRADICIJA VLAŠKE MAGIJE PRED IZUMIRANJEM Jeste li ikada posjetili vračaru?

Autor: R.M.

Bajanje, vlaška magija, bacanje uroka... Srpska tradicija i dalje ima snažan utjecaj.

Dok u Hrvatskoj tarot majstori niču kao gljive poslije kiše, Srbija se specijalizirala za poseban oblik očuvanja tradicije – putem prakticiranja crne magije. Je li u pitanju praznovjerje ili ima nešto u tome, enigma je za brojne zainteresirane.

Vlaška Srbija gaji bizarnu tradiciju

Američki mediji svojevremeno su se upustili u proučavanje onoga što sami nazivaju ‘Voodoo magijom istočne Srbije’. Epicentar vlaške magije nalazi se u Kučevu gdje čak 7% stanovništva ima vlaške iliti rumunjske korijene. Voodoo je čak i dobar epitet pošto ta tradicija sadrži elemente paganističkih praksi poput štovanja sila i zakonitosti prirode, no isto tako involvira i kršćanske tj. pravoslavne konture. Gledanje iz kave, kukuruza, graha ili dlana počinje tek nakon što domaćina počastite poklonom – to može biti suvenir, neka turska delicija ili osobni predmet. Vračara u svojoj kući zatim subjekta nastoji uvesti u vlastiti svijet pogađanjem dosadašnjeg života, koristeći najčešće neke uobičajene tehnike poput generaliziranja vezanog uz romantične veze, prebivalište ili sjećanja iz djetinjstva.

One nešto odvažnije idu u smjeru specifičnih događaja, pri čemu već ulaze u sferu pogodaka i promašaja. Nakon što poentiraju, preuzimaju potpunu inicijativu i autoritet pri kojem subjekta uvjeravaju da su u pravu i da on to ponajbolje zna, najčešće pred auditorijem njegovih prijatelja ili obitelji. Sljedeće na red dolazi natprirodno – subjekt problem mora riješiti nekim simboličkim i bizarnim aktom, poput polaganja tjelesnih izlučevina na određeno mjesto ili uporabe specifičnih predmeta. Vračare su iznimno iskusne u međuljudskim kontaktima i vrlo dobro snimaju situaciju pa su im bilo kakvi povratni signali ili izjave idealna platforma za daljnje interpretacije. Kada se opustite i počnete vjerovati, ulazite na njezin teren. Stoga su najbolje manipulatorice gotovo uvijek i najbolje gatare, vračare ili vidovnjakinje.

Vračara kombinira manipulaciju, psihologiju i hipnozu

Sustav pravila isto tako je miks tradicionalnog slavenskog šamanizma, novokomponiranih običaja i kršćanstva. Uzak prostor između alegorije, simbolike i stvarnosti ljude s problemima lako uvjeri u istinitost sustava, naročito kada zbog različitih razloga subjekt postane otvoren za sugestiju. Kao i svaka druga religija, vlaški kontekst podrazumijeva artefakte i relikvije. Od čudesnih špilja, visoravni do jama s magijskim moćima Vlasi koriste povijest da bi čitali budućnost. Zabačene lokacije idealne su za mistične susrete – što se subjekt više trudi da ih dosegne, lakše ga je uljuljati u čaroban svijet magije. Njegov umor vrača prepoznaje i grubljim tonom nastoji mu stvoriti određenu emotivnu nestabilnost. Kada nanjuši da je ubola na pravo mjesto, otvorenim pristupom iskorištava situaciju.

Hrvatska je praktički izgubila ovu tradiciju koja je do 20. stoljeća i kod nas bila uobičajena, naročito u vlaškim krajevima. No pomama televizijskog praznovjerja i financijskog aspekta cijele situacije među mladima polako rehabilitira praksu. Bacanje bijele magije, skidanje uroka, crna magija, duhovi zaštitnici, sreća i nesreća – šarolik su spektar u kojem znatiželjnici vrlo lako ostaju upleteni u ove zastarjele prakse. Ima li nešto u svemu teško je odgovoriti, a sa znanstvene strane stvari su vrlo jednostavne – manipulatori koji manevriraju u sferi psihologije, magije i hipnoze često svojim iskustvom mogu pomoći (a i odmoći) ljudima koji pomoć i potraže. Znanost i crkva otvoreno se zalažu za zabranu ovakvih seansi pa možda nazočimo posljednjim primjerima iste u regiji. Kada bake umru, sve bi vrlo lako zauvijek moglo nestati…

Autor:R.M.
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.