Pexels

TELEPATIJA BLIZANACA? Fenomenon koji tisućama godina fascinira ljudski rod

Autor: dnevno.hr

Blizanci, dvojajčani i jednojajčani, fascinirali su svijet već tisućljećima. Često su vrlo bliski i dijele ne samo gene, nego i domove, prijatelje, odjeću i, naravno, tajne. Međutim, mnogi identični blizanci – možda čak i jedan od pet – također tvrde da dijele nešto tajanstveno: posebna psihička veza, piše Livescience.

Oko jedna od svakih 30 beba rođenih u SAD-u je blizanac, a identični blizanci su posebno zanimljivi jer imaju iste gene i slični su na mnoge načine. Braća i sestre mogu biti blizu, ali neki blizanci tvrde da znaju što drugi misle ili osjećaju. To je intrigantna ideja, ali koja je istina – slučajnost, psihičke moći ili nešto drugo?

Blizanci često završe jedni druge rečenice i imaju iste misli, ali to ima više veze sa zajedničkim iskustvima nego bilo kojom psihičkom telepatijom. Takva psihološka povezanost nije nužno tajanstvena: svaka dvojica ljudi koji se dobro poznaju i koji dijele mnoga uobičajena iskustva – uključujući  braće i seste, stare bračne parove, pa čak i najbolje prijatelje – mogu dovršiti jedni druge rečenice i smijati se na iznutra šale koje ostavljaju strance zbunjeno.

Wikimedia

Odvojeni od rođenja

Ideja telepatije blizanaca postoji više od stoljeća. Novela Alexandra Dumasa “Korzijske braće” iz 1844.godine, pripovijeda priču o dvojici braće koja su se odvojila od rođenja, ali i dalje kao odrasli nastavljaju dijeliti ne samo misli nego i fizičke senzacije. Kao što jedan blizanac opisuje: “Međutim, daleko smo sada još uvijek jedno i isto tijelo, tako da svaki dojam, fizički ili mentalni, koji jedan od nas percipira ima svoje posljedice na drugu.”

Dumasa je privukao znatan dio folklora povezan s blizancima – nije sve pozitivno. Na mnogim mjestima, ako kravu rodi blizance, odmah se prodaju, jer se smatraju lošim predznakom. Prije nekoliko stoljeća, u Zapadnoj Africi – gdje žene nose blizanke četiri puta više nego ostatak svijeta – u narodu Jorubi iz Nigerije dolazak blizanaca bio je uzrok alarmu. Katkad su majka i bebe izbačeni iz sela ili čak bili ubijani, iako su današnji blizanci poštovani.

U svojoj knjizi “Enciklopedija supersticija” (Metro Books 1961) folkloristi E. i MA Radford napominju da je “vrlo uobičajeno vjerovanje da su blizanci, osobito identični blizanci, ujedinjeni snažnom vezom suosjećanja s kojom svaki zna kada je opasnost ili nesreća prijeti drugoj, čak i kada su odvojeni. Na isti tajnovit način, bilo kakvo posebno stanje sreće ili blagostanja u jednom od parova odražava se u osjećajima druge. Često se kaže da ako jedan blizanac umre, drugi neće dugo živjeti nakon toga. “

Doista, kada blizanci istodobno umru, to može dati pojavu neke nadnaravne ili psihičke veze koja ne povezuje samo njihova mentalna stanja nego i tjelesno zdravlje. Na primjer, 2017. godine, 97-godišnje blizanke Martha Williams i Jean Haley umrle su izvan kuće Rhode Islanda nakon što su se oboje spotaknule i pale, umirući od izloženosti. Tri godine ranije u 2014. godini umrle su identične blizanke Helen Mae Cook i Clara Mae Mitchel u dobi od 83 godine (iako su okolnosti bile drugačije: jedna je odjednom umrla od srčanog udara, a druga nakon dugotrajne borbe s Alzheimerovom bolešću).

Kao što su izuzetne kao ove priče, oni su značajne iznimke. Uostalom, oni čine vijesti i postaju primijećene upravo zbog njihove rijetkosti i izvanredne slučajnosti. Smrti blizanaca koji umiru mjesecima, godinama ili desetljećima su mnogo češći i općenito nisu vijesti.

Wikimedia

Naravno, s obzirom na njihove napredne dobi, njihove slučajne smrti inherentno su vjerojatnije; to je daleko češći čuti 83-year-old blizanaca umiranje u isto vrijeme nego, na primjer, 23-year-old blizanaca. Očekuje se da identični blizanci mogu umrijeti pri približno istoj fazi života s višim stopama od ne-blizanaca, budući da genetika igra ulogu u mnogim životnim prijetnjama uključujući bolesti srca. Još jedno ne-psihičko objašnjenje za vrijeme dvostrukog smrti je stres; smrt bližnjeg člana obitelji jedan je od najstresnijih događaja u životu osobe, a šok i stres gubitka takvog intimnog bratstva mogu potaknuti potencijalno kobno srčani udar u preostali blizanac.

Anegdotalni dokazi

Većina dokaza za blizinu telepatije nije znanstvena, već umjesto anegdota. Na primjer, u 2009. godini britanska tinejdžerica po imenu Gemma Houghton bila je u svom domu kad je iznenada imala osjećaj da njezina blizanka, Leanne, treba pomoć. “Imala sam osjećaj da provjerim na nju, pa sam otišla u kupaonicu i bila je pod vodom”, rekla je. Gemma je našla Leanne u kadi, bez svijesti. Gemma je pozvala pomoć i pružila prvu pomoć i tako spasila život njezine sestre. Priča o Gemmi i Leanne Houghtonu često se navodi kao primjer telepatije blizanaca (fraze “telepatske veze” i “šesto čulo” se pojavljuju u mnogim vijestima o njima), a navodi Guy Lyon Playfair, autor knjige o blizancima, kao slučaj u kojem bi dvaput telepatija mogla spasiti život.

Međutim, slučaj ne mora biti neobjašnjiv kao što se prvi put pojavljuje. Leanne je u prošlosti pretrpjela mnoge slične incidente, a ostatak njezine obitelji (uključujući i njezinu sestru) upozoren je  pazi na nju. Znajući da Leanne ima tendenciju da imtia napadaje koje bi joj mogle izazvati nesvjesticu – i znajući da je sama u vodi (kao što je kadu ili bazen) mogla biti opasna za nju – nije iznenađujuće da se Gemma možda zabrinula nakon što nekoliko minuta nije čula nikakvu aktivnost (poput prskanja vode) iz kupaonice na katu gdje se Leanne sama kupala. Nema potrebe za “dvostrukom telepatijom” za objašnjenje ovog događaja; vjerojatno je da bi bilo koji drugi član obitelji koji je tada bio dom tada reagirao na isti način.

Takve priče o telepatiji blizanaca (ili slučajnosti) koje čine vijesti i koje se raspravljaju u kontekstu nekih neobjašnjivih pojava, naravno, su najdramatičnije. Ponizne slučajnosti koje svatko doživljava nije vrijedno vijesti, a da ju je spasila Leanneina majka (a ne njezina sestra blizanka) spasila, malo je vjerojatno da bismo čuli za to. Prema jednoj procjeni postoji oko 100 milijuna blizanaca širom svijeta, a činjenica je da većina blizanaca ne prijavljuje doživljavanje bilo kakve tajanstvene telepatske veze. Ako je psihička veza između blizanaca jednako jaka i česta kao što se često tvrdi, onda bismo trebali očekivati ​​milijune tih nevjerojatnih priča, a ne samo nekoliko desetaka. Koliko je intrigantna ideja, nema vjerodostojnih znanstvenih dokaza da postoje psihičke moći, bilo u općoj populaciji ili između blizanaca, piše Livescience.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.