Wikimedia

SVEMIRSKI MISTERIJ: Asteroid čudnovatog oblika zapalio znanstvenu zajednicu

Autor: A.P.

Promjena u svjetlosti naslućuje kako bi astereoida morao biti deset puta duži nego što je širok, što prije nije nikada viđeno u našem solarnom sustavu," ustvrdila je dr. Karen Meech

U listopadu astronomi su primijetili ulazak asteroida neobičnog oblika u naš solarni sustav. Zanimanje javnosti je poraslo nakon što su znanstvenici s opservatorija Gemini objavili kako je tijelo slično astereoidama, ali definitivno ne spada u definiciju dosad viđenih asteroida i kometa.

Astereoid, originalnog imena A2017 U1, poznat sada u znanstvenoj zajednici pod havajskim imenom ‘Oumuamua djelomično jer je tim dr. Karen Meech koji je prvi primjetio koristio Pan-STARRS teleskop na vulkanu Haleakala na Havajima. Kada je asteroid otkriven sredinom listopada, ‘Oumuamua je bio udaljen 85 puta udaljenosti planete Zemlje i Mjeseca te je njegovo otkriće objavljeno početkom studenog.

“Nije potrebno ni reći kako smo ostavili sve nakon njegovog otkrića kako bismo mogli preusmjeriti naše teleskope prema tom tijelu, ” rekla je direktorica Gemini opservatorija Laura Ferrarese navodi EurekAlert.

“Otkrili smo brzo rotirajući objekt, veličine terena za američki nogomet koji je dramatično mijenjao svoju svijetlost”, ustvrdila je Meech. “Promjena u svjetlosti naslućuje kako bi asteroid morao biti deset puta duži nego što je širok, što nikada prije nije viđeno u našem solarnom sustavu.”

‘Oumuamua su tri dana mogli vidjeti teleskopi smješteni u Čileu i na Havajima.

Prema trenutnom shvaćanju formacije planetarnog sustava, naš solarni sustav odbacuje komete i asteroide zbog svoje interakcije s većim planetima izvan našeg solarnog sustava. Pretpostavlja se kako i drugi planetarni sustavi čine isto te da takvi asteroida bi mogli biti češći nego što se prethodno mislilo.

 

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.