Staljin je glavni krivac što je ovaj bajkoviti krajolik postao najopasnije mjesto na svijetu! | Dnevno.hr
Screenshot

Staljin je glavni krivac što je ovaj bajkoviti krajolik postao najopasnije mjesto na svijetu!

Autor: dnevno.hr

Samo udisanje zraka na ovom mjestu uzrokuje nemjerljivu štetu za vaš organizam

Jezero Karačaj na ruskom Uralu najzagađenije je mjesto na planetu. Godine 1990. izmjerena je radijacija sto puta veća od količine radijacije kojoj, primjerice, američki radnik po zakonu smije biti izložen tijekom godine dana! Potrebno je manje od sat vremena da se zdrava osoba ozrači i umre.

Ovdje nije riječ o prirodnom fenomenu, radijacija i zagađenje posljedica su otpadnih voda iz najveće nuklearne tvornice u Rusiji. Sve do 1990. iz niza razloga tvornica je bila skrivena od javnosti. Gotovo nitko nije znao da ona postoji, a nije se vodilo računa ni o ekološkoj zaštiti. Upravo zato Karačajsko jezero danas ni ne izgleda kao pravo jezero. Puno je koncentrata kojim se radijacija drži dalje od obale.

Nakon Drugog svjetskog rata Sovjetski je Savez zaostajao za razvojem nukleranog arsenala u odnosu na SAD, pa je Staljin ubrzano dao razvijati projekte kako bi se proizvela dovoljna količina uranija i plutonija. Nuklearno postrojenje u Ozersku izgrađeno je u žurbi između 1945. i 1948., a rupe u znanju sovjetskih fizičara onemogućile su ispravnu procjenu sigurnosnih odluka. Ekološki problemi uopće nisu uzimani u obzir.

Jezero Karačaj i njegova šira okolica

Svih šest reaktora sagrađeno je na jezeru. Izgrađen je otvoren sustav hlađenja, otpuštajući zagađenu vodu natrag u jezero. U početku se visokoradioativni otpad odlagao u obližnju rijeku, koja ga je odvodila do rijeke Ob, putujući dalje do Arktičkog mora.

Unatoč evakuacijama, velik broj stanovnika nije se želio preseliti, pa i danas udišu kontaminiranu prašinu i zrak te piju zagađenu vodu, iako se ne približavaju jezeru. Razina smrtnosti i raka kod stanovnika očekivano je ogromna, a grad je zagrađen.

Jezero Karačaj danas je zatrpano betonom čija je namjena držati radioaktivni talog dalje od obale.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.