Pexels

SRBIJA U PANICI! Evo zašto do 24. srpnja strahuju od Punog Mjeseca

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Jak potres jačine 4,3 po Richteru pogodio je u nedjelju ujutro okolicu Tuzle. Kako navode stručnjaci, razlog bi moglo biti prisustvo punog Mjeseca, koje je najavljeno sve do 24. srpnja.

Tajnik Astronomskog društva “Ruđer Bošković” Milan Jeličić objasnio je za kako punog Mjesec može utjecati na pojave potresa.

“Mjesec u svakom slučaju djeluje na Zemlju tako što imamo plimu i oseku. Postojala je statistička analiza koja pokazuje da kada je puni Mjesec ima više potresa. Zemljina kora nije iz jednog komada nego je sastavljena od kontinentalnih ploča koje plivaju po unutrašnjosti Zemlje koja je u usijanom tekućem stanju. Zemlja se okreće oko svoje osi pa sve te ploče teže k ekvatoru. One se tada sudaraju pa među njima postoji napetost. Tada se događa da jedna ploča sklizne i tako nastane potres”, objasnio je Jeličić.

Puni Mjesec pojavio se 17. srpnja, ali se, prema najavama stručnjaka, njegovo prisustvo može očekivati sve do 24. srpnja. To znači da bi se potresi, slabiji ili jači, mogli osjetiti u regiji.

Inače, u Srbiji postoje oblasti koje se percipiraju kao posebno trusna područja. Najugroženija od mogućih potresa je središnja Srbija gdje je bilo potresa jačine 5,9 po Richteru. Kako navode srbijanski mediji, posebno su ugrožene svilajnačka, trstenička, rudnička, lazarevačka i kopaonička oblast.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.