Screenshot/Youtube

S kime su se to križali drevni ljudi? Znanstvenici priznali: ‘Nepoznat nam je ovaj dio ljudskog genoma!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Prije 60 tisuća godina preci modernih ljudi zvani kromanjonci došli su iz Afrike. Dok su se širili po drugim kontinentima, križali su se s drugim vrstama, denisovcima i neandertalcima.

Tako npr. kod Azijaca 2,5% genoma potječe od neandertalaca, a kod Europljana oko 2%. S druge pak strane, geni denisovaca pronađeni su kod stanovnika Australije i Oceanije.

Prema toj znanstveno prihvaćenoj teoriji, Afrikanci su po genomu najbliži prvim predcima suvremenog čovjeka. Međutim, najnovija dovode u pitanje čistoću afričkog genoma.

Genetičari sa Sveučilišta u Kaliforniji proučili su 405 genoma u zapadnoj Africi. Veoma su se iznenadili kada su shvatili da nije bilo nikakvih podudaranja s genima kromanjonaca, denisovaca i neandertalaca.

Znanstvenici zasad nemaju jasno objašnjenje s kime su se to Afrikanci križali. Najvjerojatnije je riječ o vrsti hominida koja nam još nije poznata.

Neki spekuliraju da je možda riječ o vrsti Homo erectus koja je izumrla prije 74 tisuće godina, uslijed erupcije vulkana imenom Toba u današnjoj Indoneziji.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.