RUŠEVINE NAJNAPREDNIJE CIVILIZACIJE: Otkriven ogroman grad u Gvatemali | Dnevno.hr
pictures.4ever.eu

RUŠEVINE NAJNAPREDNIJE CIVILIZACIJE: Otkriven ogroman grad u Gvatemali

Autor: Planet X

Majanski narod domorodački je narod Yucatána u Meksiku, Hondurasa, Salvadora, Belizea te susjedne Gvatemale. Majanska civilizacija bila je jedna od najnaprednijih civilizacija na svojem vrhuncu, a većinom je propala do dolaska velikih istraživača u 16. stoljeću. Brojni istraživači i povjesničari usporedili su majansku civilizaciju s Antičkom Grčkom ili drevnom Kinom, a neki tvrde kako je možda bila i naprednija. Na kraju je njihove impresivne gradove pokrila džungla.

Ali, istraživači su otkrili ogroman spomenik njihovoj kulturi. Naime, više od 60 tisuća majanskih ruševina pronađeno je u džungli u Gvatemali. Tehnologija koja je istraživačima pomogla u tome zove se Lidar, a pomoću nje uspjeli su mapirati oko 2100 kvadratnih kilometara najsjevernije pokrajine u Gvatemali, naziva Peten.

Lidar tehnologijom maknuli su gustu džunglu i stvorili 3D mapu onog što se nalazi ispod nje. Pronašli su ogroman grad, koji se sastoji od 60 tisuća građevina. Među njima su kuće, palače, povišene prometnice, čak i obrambene utvrde.

Otkrivanjem ovog grada također se doznalo kako su bivši stanovnici navedenog grada bili sposobni proizvoditi hranu na gotovo “industrijskoj razini”.

Područje se nalazi blizu otprije poznatih majanskih gradova. Mapiranje Lidarom otkriveno je kako je tamo živjelo oko 20 milijuna ljudi.

“Mislim da je ovo najveći pomak u arheologiji što se tiče majanske povijesti”, izjavio je Stephen Houston, profesor arheologije i antropologije.

Autor:Planet X
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.