PRIZNALI SOTONSKE RITUALE BAŠ NA PETAK 13: Povijest zna odgovor na misterij ukletog datuma

Autor: B.V./Dražen Krajcar

Veselite se kraju radnog tjedna? Dug je još put do toga, jer morate preživjeti zloglasni petak 13., mnogima najomraženiji i najnesretniji dan u godini. Mogli ste otići svome liječniku i zatražiti bolovanje, jer stručna medicinska literatura uvažava paraskavedekatriafobiju i frigatriskaidekafobiju, kao strahove od kombinacije broja 13 i petog dana u tjednu. No odakle ta drama? Zašto svi na petak 13. strahuju od nesretnih događaja? Odgovore na ova pitanja nudi povijest, jer ipak je ona učiteljica života.

Francuski kralj Filip IV. Lijepi naredio je masovno uhićenje vitezova templara u Francuskom Kraljevstvu u listopadu 1307. godine. Budući da je toga dana bio petak 13., neki smatraju da je praznovjerje o nesretnom datumu nastalo upravo zbog tog događaja. Uhićen je i sam veliki meštar Templarskog reda, znameniti Jacques de Molay, koji se zatekao u Parizu. Uhićen je u zoru toga dana, zajedno sa 60 svojih vitezova.

Motiv francuskom kralju da naredi uhićenje templara bila je činjenica da im je dugovao veliku svotu novca. Naime, kralj je bio u ratu s Engleskom i za te je potrebe  od templara posuđivao novac (templari su u to vrijeme djelovali kao neka vrsta ranog bankarskog sustava). S vremenom su kraljevi dugovi narasli do svota koje je bilo teško vratiti, pa se kralj odlučio na potez uništenja templara. Iskoristio je neosnovane optužbe o njima, po kojima su bili okrivljeni za herezu i svakojaka bogohulna djela.

Uhićeni templari podvrgnuti su mučenju, te su mnogi od njih na kraju priznali krivnju, što je uključivalo i pljuvanje na križ, odricanje Krista, idolatriju, sodomiju i opscene rituale. Ta priznanja izazvala su zapanjenost među francuskim stanovništvom. Papa je na kraljev nagovor naredio uhićenje svih templara u kršćanskom svijetu.

Važno je znati da je tadašnji papa Klement V. bio Francuz i da nije stolovao u Rimu, nego u južnoj Francuskoj. Francuski kralj Filip IV. Lijepi mogao je zbog toga vršiti pritisak na njega. Papa je želio čuti templarsku stranu priče, no Filip mu je zaprijetio vojnom silom, pa je papa na kraju, 1312. godine, naredio raspuštanje Templarskog reda. Veliki meštar Jacques de Molay spaljen je na lomači na jednom otočiću usred rijeke Seine u Parizu.

U novije vrijeme objavljen je dokument iz tajne vatikanske knjižnice poznat pod nazivom Chinonski pergament u kojem je vidljivo da je papa bulom ukinuo templarski red, ali ih ipak nije osudio za herezu kako se stoljećima vjerovalo. Naime, u dokumentu papa navodi kako tijekom postupka nisu pronađeni nikakvi dokazi protiv templara.

Osim legende o nesretnom petku 13., uz templare se i danas vezuju mnogi mitovi poput onog o Svetom gralu, Zavjetnom kovčegu, tajnama graditeljstva i slično.

Prema najnovijim istraživanjima provedenima u Nizozemskoj, mjesta tolikoj panici nema, jer broj nesreća na petak 13. nije ni veći ni manji nego ostalih dana. Dapače, na ovaj dan ima manje pljački, požara, nesreća i sličnih nezgoda, jer su ljudi zbog glasa koji prati taj datum podsvjesno oprezniji.

 

 

Autor:B.V./Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.