Screenshot - Youtube

NOVA VRSTA LEDA: Mogla bi uništiti svaku nadu za vanzemaljske oblike života

Autor: Dnevno.hr

Postoji nova vrsta leda. Stvara se pri brzinama većim od 1.000 km/h, nalazi se duboko ispod naših nogu, moglo bi uništiti nade za svaki vanzemaljski život, i znanstvenici su shvatili kako se to događa.

U ožujku, istraživači koji su pisali u časopisu Science otkrili su prve dokaze za taj led, nazvan “Ice VII” (led sedam). Znanstvenici su prethodno predvidjeli njegovo postojanje. Pod pravim uvjetima, vjerovalo se da se led može formirati u bazenu vode bez sloja topline na vodećem rubu svoje rastuće površine. To, uz super intenzivne tlakove i temperature, omogućilo bi ledu da se stvori bez većine uobičajenih pukotina koje usporavaju njegov rast, izvijestio je Science Alert. Također bi imala drugačiju kristalnu strukturu ili raspored atoma. Znanstvenici su rekli da su prvi put otkrili led u smrznutim vodenim jezgrama dijamanta koji se nakupljaju duboko u Zemlji.

Dijamanti, koji su sadržavali led VII, došli su iz točke unutar planeta poznatog kao “prijelazna zona” plašta, duboko između 410 km i 660 km. (Plašt je stjenoviti sloj između Zemljine kore i jezgre). Kristalna struktura vrlo različita od vrste leda koja se formira u oblacima ili jezerima ili u vašem zamrzivaču.

Ali nisu znali točno kako je formirana, ili što je uzrokovalo da se tako oblikuje.

Nova istraživanja, objavljena 10. listopada u časopisu Physical Review Letters, pokazala su da postoje posebne kombinacije temperature i pritiska na kojima se formira led VII. Tajanstveni led VII počinje se stvarati na atmosferski tlak od 20,700 (na morskoj razini) i temperaturi od 4,9 stupnjeva celzijusa..

To bi moglo predstavljati probleme za lov na vanzemaljski život, izvijestio je Physics Central.Stovreni pritisak od recimo, meteora koji ulaze u atmosferu takvog planeta, mogao bi izazvati eksplozivnu formaciju leda VII na vodenim planetima, inače prikladnim za izvanzemaljski život. Takvo masovno stvaranje ovog leda pri nevjerojatnim brzinama uništilo bi bilo kakav vodeni život prije nego li je uopće dobio šansu razviti se.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.