Screenshot

NIKADA NA OVO NISTE POMISLILI NO SADA JE MOGUĆE! Slušajte kako dišu biljke, one nam nešto poručuju!

Autor: dnevno.hr

Ako pažljivo slušate, možete čuti malo biljaka koje iskorištavaju energiju sunca. Sve što trebate učiniti je roniti pod vodom i slušati slab, ali prepoznatljiv “ping!” koje crvene alge proizvode pri izvođenju fotosinteze. 

Baš kao i biljke na kopnu, alge provode fotosinteze i to u osnovi pomoću sunčevih zraka za pretvaranje molekula ugljičnog dioksida i vode u šećer i plin kisik. Podvodni, te mršave zalihe kisika potiskuju prema gore. Kako se ti mjehuri odstranjuju iz biljke, oni stvaraju kratki “ping” zvuk, dokazali su istraživači.

“Mnogi takvi mjehurići stvaraju veliki i distribuirani izvor zvuka preko morskog dna”, napisali su istraživači u istraživanju objavljenom 3. listopada u časopisu PLOS ONE.

Ovi važni pingovi mogu pomoći istraživačima pratiti zdravlje koraljnih grebena koje pokrivaju ove alge, rekli su.

Istraživači su najprije primijetili pingove na Havajima, kada su shvatili da zdravi, zaštićeni grebeni čine niskofrekventne zvukove, a oni oštećeni proizvode više zvukove, objavio je Hakai Magazine.

“Rekli su nam da je zvuk bio od ušiju škampi, kraj priče”, izjavio je za Hakai Magazine Simon Freeman, koji radi sa svojom suprugom i studira za oceanografa u američkom Naval Undersea Warfare Centru u Rhode Islandu.

“Čini se da postoji povezanost između zvuka i udjela algi koji pokrivaju morsko dno”. Kako bi naučili više, Freemans i njihov istraživački tim prenijeli su 22 lbs. invazivnih crvenih algi (Gracilaria salicornia) sakupljenih iz Hawaijeve uvale Kaneohe u spremnik ispunjen morskom vodom. To im je pomoglo da analiziraju zvukove napravljene od algi, daleko od zvukova bučnog oceana. Eksperiment je radio, znanstvenici su zabilježili visoke frekvencije. 

Dio ožiljaka koralja potječe od algi koje ih uguše, rekli su istraživači.

Ljudi su krivi za neke nestanke tih algi uglavnom zbog prekomjerne ribolov ribe koje drže alge u provjeri, zagađenje od hranjivih otjecanja i klimatskih promjena učinke, rekli su.

S obzirom da je visok agalni poklopac snažan pokazatelj koraljnih grebena koji se bore za preživljavanje, moguće je da praćenje zvukova tih agralnih mjehurića može biti brz i neinvazivni način za znanstvenike da se drže na zdravlju koralja, pokazuju znanstvenici.

“Trenutno, ronioci vrednuju grebene”, rekao je Simon Freeman za časopis Hakai. No, ova metoda je skup i dugotrajan, pa “u budućnosti može biti moguće brzo slušati zvuk zvučnog koraljnog grebena, možda pomoću autonomnog vozila i procijeniti kako se to moglo promijeniti od prethodne godine”.


Autor:dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.