Pixabay

NEĆETE VJEROVATI: Pogledajte što nam otkriva krater koji je uzrok nestanka dinosaura!

Autor: dnevno.hr

Izuzetno snažne vibracije tijekom velikih udara, klizišta i potresa omogućuju strujanje kamena, a prije šezdeset šest milijuna godina, asteroid veličine malog grada razbijen je na Zemlju. Utjecaj ovoga je onaj koji će dovesti do kraja dinosaura, a ostavio je ožiljak nekoliko milja pod zemljom i širok više od 115 milja. Chicxulub, koji se nalazi ispod poluotoka Yucatánga Meksika, najbolje je očuvan veliki krater na Zemlji, iako je pokopan ispod pola kilometra stijena. To je također jedini krater na planeti s planinskim prstenom razbijenih stijena unutar vanjskog ruba, nazvanog vrhunski prsten. Kako su ovi oblici već dugo predmetom rasprave, jedno je novo istraživanje pokazuje da su oni produkt  izuzetno snažnih vibracija koje dopuštaju strujanje kamenca kao tekućina i njihov je utjecaj vidljiv svega nekoliko minuta nakon toga.

Kad asteroid padne na Zemlju, ostavlja jamu u obliku zdjelice, ali ne ostavlja trag. Ako je asteroid dovoljno velik, rezultirajući krater može biti duboko veći od 20 milja, u tom trenutku postaje nestabilan i urušava se.

“Dugo se slomljena stijena ponaša kao tekućina”, rekao je Jay Melosh, profesor Zemlje, atmosfere i planetarne znanosti na Sveučilištu Purdue. “Predložene su mnoge teorije o tome kako mehanizam dopušta da se ova fluidizacija dogodi, a sada znamo da su vibracije ogromne jačine i one su te koje stalno tresu stijenu kako bi dopustile da teče.”

Taj mehanizam, poznat je kao “akustična fluidizacija”, proces koji omogućava da prsten planina u središtu kratera poraste za nekoliko minuta od mirovanja asteroida. (Melosh je prvi put predložio ovu ideju 1979. godine). Krateri su u osnovi isti na svim zemaljskim planetima (Zemlja, Merkur, Venera, Mars i naš mjesec), ali ih je teško proučavati u prostoru iz očitih razloga: ne možemo ih pogledati s istim detaljima s kojima možemo gledati  Zemlju.

Krater Chicxulub nije lako dostupan tradicionalnim standardima, pokopan je tijekom posljednjih 66 milijuna godina. Dakle, International Ocean Discovery Program (grupa unutar Međunarodnog kontinentalnog znanstvenog bušotinskog programa) učinila je jedino što su mogli, a to je iskopati ga. Tim je izbušio jezgru promjera od oko šest centimetara i milju u Zemlju, skupljajući kamen koji je bio razbijen i djelomično rastopljen udarom kojeg su izbrisani dinosauri.

U ispitivanju frakturnih zona i uzoraka u jezgri, međunarodni istraživački tim pronašao je evoluciju u sekvenci vibracija koji bi dopustio da otpadne vode prođu.

“Ovi nalazi pomažu nam da shvatimo kako se kraterov udar crijeva i kako se velike mase stijena ponašaju u tekućem obliku u drugim okolnostima, poput klizišta i potresa”, rekao je Melosh. “Gradovi su bili uništeni golemim odstranjivanjem zemljišta, gdje su ljudi mislili da su sigurni, ali su otkrili da će stijena teći poput tekućine kada neki poremećaj postavlja dovoljno velike mase u pokretu”.

Izumiranje samih dinosaura vjerojatno nije izravno pogođeno unutarnjim urušavanjem kratera, učinili  su ih i vanjski učinci, rekao je Melosh. Bez obzira na to, važno je razumjeti posljedice velikog asteroidnog štrajka na Zemlji. Budući da je kratiranje iste na svim zemaljskim planetima, ovi nalazi također potvrđuju mehaniku utjecaja svagdje u Sunčevom sustavu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.