TAJNA USKRŠNJEG OTOKA: Kako su moai kipovi uništili stanovništvo otoka | Dnevno.hr
AH2B07 Chili

TAJNA USKRŠNJEG OTOKA: Kako su moai kipovi uništili stanovništvo otoka

Autor: dnevno.hr

Gotovo dvije tisuće kilometara udaljen od najbližeg otoka, između Tahitija i Čilea, nalaz se Rapa Nui, poznatiji kao Uskršnji otok. Riječ je o malenom komadu zemlje, koji je dugačak svega 25 kilometara, a poznat je po divovskim namrštenim kipovima od kamena, moai.

Otok je otkriven na Uskrs 1722. godine, kada su 3 nizozemska broda, kojima je zapovijedao Jacob Roggeveen, ugledala nezabilježeno kopno. Do njih su doplovili stanovnici otoka u malim kanuima.

Nizozemci su bili prvi posjetitelji nepoznatog otoka u 1500 godina.

Jedan od članova posade počeo je pucati po stanovnicima, jer se osjećao da je pod prijetnjom kada su otočani uzeli kamenje u ruke. Uspaničeni mornari su ubili desetak ljudi i ranili još toliko, dok su se ostali razbježali. Nakon nekog vremena, domoroci su se vratili s hranom, koju su ponudili gostima.

Roggeveen je otok nazvao Uskršnji otok, ali ga nije impresionirao. Jedina stvar na otoku koja je bila zanimljiva su stotine divovskih kamenih kipova.

Većina arheologa smatra kako su stanovnici Uskršnjeg otoka došli iz Polinezije. To bi objasnilo i kipove, koji su slični polinezijskim. Ali, ne slažu se svi s tom tvrdnjom. Smatraju kako su prvi stanovnici zapravo došli iz Južne Amerike, s obzirom da je glavni izvor hrane bio slatki krumpir.

Odakle god su stigli, činjenica je da su vješti u kiparstvu. Prvi kipovi napravljeni su 380. godine, a predstavljali su ljude koji kleče. Povijesničari su to nazvali prvim razdobljem.

Drugo razdoblje donijelo je otoku svjetsku slavu. Negdje oko 1100. godine isklesani su moai, kipovi koji su predstavljali čuvare otoka, duhove predaka. Ukupno je na otoku pronađeno 887 statua, a najviša, nazvana Paro, visoka je gotovo 10 metara i teška je čak 82 tone. Pronađena je i jedna nedovršena statua, koja je trebala biti visoka oko 21 metar i teška 270 tona.

Prema legendi, moai kipove je iz zemlje podigla magija. Noću su se mogli slobodno kretati kako bi zaštititli stanovnike. Na otoku je postojalo nekoliko klanova te su se svi natjecali tko će izgraditi veći i ljepši kip.

Tajna otoka tek je nedavno otključana. Znanstvenici su utvrdili kako je tlo nekada bilo bogato i plodno, ali su stanovnici sjekli palme kako bi izgradili kipove. Nakon što su posjekli sve palme, kiša je isprala plodno tlo i izbrisala stalni izvor hrane na otoku.

Riba i ostala morska hrana također je nestala s palmama. Naime, od drva su gradili čamce kojima su mogli ploviti u dijelove mora bogate ribom. Osim toga, zbog nestanka drveća nestale su mnoge ptice, kao i mnoge druge životinje.

Osim toga, kipovi su privukli i južnoameričke lovce na robove, koji su odvozili domoroce. Nekada bogata populacija smanjila se do 19. stoljeća na svega nekoliko stotina gladnih stanovnika.

Velika ironija je da su stanovnici Uskršnjeg otoka zbog kipova svjetski poznati, ali su upravo zbog tih kipova doživjeli propast.

Izvor

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.