Ancient Code

Tajna Bermudskoga trokuta još nije razotkrivena – hoće li ikada biti?

Autor: dnevno.hr

Bermudski trokut nalazi se u Atlantskom oceanu. Riječ je o trokutastom području koje omeđuju Miami, Bermuda i Puerto Rico. Legenda o Bermudskom trokutu govori kako se u tom području događaju misteriozna nestajanja ljudi, zrakoplova i brodova.

Ukupan broj nestalih ovisno o tome tko broji i kako su postavljene granice trokuta. Neki govore kako je površina 500 tisuća kvadratnih milja, a neki tvrde kako je površina zapravo tri puta veća.

Ovaj misterij postoji još od Kolumbovog doba. Procjena je da se od tada dogodilo od dvjesto do tisuću incidenata.

Howard Rosenberg tvrdi kako je samo 1973. godine Obalna straža primila 8 tisuća poziva iz tog područja, a samo u zadnjem stoljeću nestalo je više od 50 brodova i 20 zrakoplova.

Postoje i mnoge teorije koje pokušavaju objasniti taj mistrerij. One su uključivale izvanzemaljce, potomke s Atlantide, ljude s antigravitacijskim uređajima, a jedna teorija tvrdi i kako se u Bermudskom trokutu nalaze vrata koja vode u druge dimenzije.

Čudne magnetske anomalije i fluktuacije oceana, uragani, potresi, visoki valovi, jake morske struje, oluje, pirati, tsunamiji, eksplozije na brodu… Vjerojatno se ne mogu ni nabrojati svi uzroci koji su spominjani u vezi ovog misterija.

Skeptici smatraju kako nema potrebe za objašnjenjem, jer ne postoji niti misterij. Tvrde kako broj nesreća ili nestajanja uopće nije neuobičajen, pogotovo kada se uzme u obzir veličina trokuta, položaj i činjenica da je riječ o vrlo aktivnom području. Nadalje, smatraju kako se puno nesreća koje se povezuju s Bermudskim trokutom uopće nisu dogodile na tom području.

Istraživači ove legende još uvijek nisu dali zadovoljavajuće objašnjenje ovih nestanaka. Stvarni misterij je i kako je Bermudski trokut postao zloglasan.

Moderna legenda o Bermudskom trokutu započinje nestankom 5 aviona američke mornarice 1945. godine, poznatih kao Let 19. Najlogičnija teorija koja objašnjava zašto su avioni nestali je ona koja kaže da se vođi leta Charles Tayloru pokvario kompas. Ostali avioni vježbenika nisu imali odgovarajuću opremu za navigaciju. Grupa je ostala dezorijentirana u prostoru te su uslijed dugog leta ostali bez goriva, a s obzirom da je riječ o jako velikom području, tragedija je bila neizbježna.

Nijedna misteriozna sila nije bila upletena u nestanak aviona, osim misteriozne sile gravitacije koja je djelovala na avione bez goriva. Tokom godina, bezbroj knjiga, članaka, televizijskih emisija i dokumentarnih filmova je snimljeno o Bermudskom trokutu, bez dovoljne doze skepticizma i logičnog rasuđivanja. Možda je upravo to i razlog zašto se ogromno područje u oceanu naziva misterioznim Bermudskim trokutom.

Izvor

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.